Volgens de Partij voor de Dieren is de Hy Care stal een voorbeeld van hoe het niet moet. De partij spreekt van een dieronvriendelijke "veefabriek".

Hy-Care staat voor veel hygiene en goede verzorging (care). In het systeem zitten varkensmoeders en hun kroost in op lopende banden verplaatsbare en via hefsystemen stapelbare plastic bakken. Het contact met de diermanagers is geminimaliseerd om de kans op besmettingen zo gering mogelijk te maken.

Kabinet vindt 'verdere industrialisatie onwenselijk'
Volgens partijleider Marianne Thieme is het systeem een volgende fase in de industrialisering van de veehouderij die verder zal voorkomen dat dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Om die reden Thieme vraagt het kabinet het stalconcept te ontmoedigen. Het kabinet heeft immers uitgesproken dat "verdere industrialisatie van de intensieve veehouderij onwenselijk is".

Op een demonstratiefilm laten de ondernemers die de Hy Care stal eind deze maand in gebruik gaan nemen, trots zien dat het systeem bedoeld is als een professionele en schone dierenfabriek met een hoog welzijn.

Fotocredits: plastic hok Hy Care, Pig Business
Dit artikel afdrukken