De burgemeester opent met de eerste kop. Daarna mag iedereen mee komen proeven die dat wil. Ik ben op dit moment op meer dan een dag rijden weg, en moet het dus voorbij laten gaan.
Maar ik zou foodloggers – zeker die uit de buurt - willen vragen: ga! De kop soep is vers gemaakt van trostomaten. Vers?!? – vroeg ik verbaasd, want zelfs de meest vers-fanate culi maakt tomatensoep met een behulp van een blikje. Anders blijft het waterig en zurig. Nee, echt niet, de onze is echt vers, zeggen ze. Na een tijdje experimenteren hebben ze het voor elkaar en zijn ze trots op het resultaat. Goudeerlijk stuurden ze me de ingrediëntenlijst die voor 80% uit daags voor de productie geplukte trostomaten blijkt te bestaan. Dat haalt geen enkele andere soep en is dus het omfietsen waard.
Er zitten biologische stablisatoren in, terwijl de tomaten beter zijn dan biologisch, nl. duurzaam. Over wat dat is komen we in de draad vast nog te spreken.
De soep schijnt in niks te lijken op de zakken Unox en de flessen Heinz. Hij is puurder en tomatiger. Da’s een belofte. Volgens de makers zitten er vanwege het grotere aandeel tomaten die maar kort verhit zijn bovendien mogelijk meer gezonde stoffen in.
Maar nou het andere verhaal. Puurtomaat.nl is een initiatief van vijf Westlandse tomatentelers om hun niet-meer-aan-de-tros-zittende-trostomaten tot soep
Al is het dus alleen maar minstens even lekker als Unox of Heinz, dan is dat alleen al een reden om het eens te proberen.
Kom hier vertellen hoe de soep was. Ik sprak met de telers - Kwekerij De Kabel, Kwekerij Groenewegen, Kwekerij Van den Berg, de gebroeders Ammerlaan en Kwekerij Schenkeveld – af dat ze hier meer komen vertellen over hun soep. Als je morgen niet kunt, kun je puurtomaat.nl even mailen met de vraag waar je hun soep - voorlopig alleen in het Westland - kunt kopen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nou, ik heb de soep geproefd op de beurs Foodweek. Matig, was mijn eerste reactie. Flauwig, dus de gebruikte tomaten waren niet optimaal rijp....
de soep besproken in de volkskrant
Tomatensoep heeft geen ballen nodig, heb ik onlangs mogen ervaren. Op onze vakantie in Zuid-Frankrijk belandden we stoffig en vermoeid in Lacaune, beroemd om zijn fijne vleeswaren. We sloegen ons kamp op bij Walther en Lydewijde (http://www.pageloisirs.com/le-clot/clot-nederlands/clot-nederlands.html), die aldaar een kleine camping runnen. Geen puf meer om iets fatsoenlijks te koken schoven we aan in hun restaurant, waar Walther iedere avond voor maximaal 15 personen kookt. Onze verwachtingen waren op dat moment niet hoog gespannen. Lydewijde schoof een tomatensoepje onder onze neus waar we hongerig in hapten. Hoe groot kan een verrassing zijn? De lekkerste verse soep die ik ooit heb gegeten. Zonder ballen, dus. Onze kinderen, die mijn tomatensoep eten vanwege de gehaktballetjes en soep zonder weigeren, likten hun kommen uit. Walther, bescheiden als hij is, lachte zachtjes in zijn vuistje. De dag daarna ontdekten we zijn werkwijze. Een moestuin, waarmee hij prijzen heeft gewonnen en pal achter de keuken een kruidentuin.
Op de laatste dag schreef hij het recept voor me op, want dat was volgens hem geen geheim. Fluisterde me nog wat finesses in het oor. O ja, welke tomaten was hem om het even. Iedere rijpe tomaat is geschikt.
Gisteren kocht ik op de markt 2 kilo niet zo heel bijzondere maar wel rijpe trostomaten. En ondanks mijn twijfels lukte het me direct Walthers soep te evenaren. Weer is de pan leeg geschrapt.
Ik denk dus dat de Westlandse tomatentelers met het recept van Walther en heel veel verse ingrediënten een uitzonderlijk lekker en eenvoudig soepje kunnen maken zonder ballen dat iedere fabriekssoep moeiteloos kan verslaan..
Heeft iemand nu eindelijk die tomatensoep van versgeplukte tomaten geproefd. Het blijft akelig stil.
Wij maken tomatensoep en saus zonder hulp van blik, pak, poeder of anderszins. Het is eigenlijk een seizoensproduct, want als de tomaten in onze koude kas gaan rijpen krijg je het aanbod niet meer opgegeten. De soep (zonder ballen of vermicelli/rijst) wordt vacuum getrokken en ingevroren. Afhankelijk van het aantal beschikbare potjes wordt de saus als conserve gemaakt of ook vacuum getrokken en ingevroren. Super! Eigenlijk een soort AOC, want "tomaten van buiten" zijn strikt verboden... Kan geen industrieel tegenop!