Uit alle aanmeldingen heeft de vakjury de genomineerden geselecteerd. Vanaf 1 december kunnen consumenten hun favorieten kiezen.

Wat is Pulled Oats van Gold&Green?
Gold&Green: “Dat is een plantaardige eiwitbron waarmee je smakelijke en voedzame vega(n) gerechten bereidt. Het is gemaakt van maar vijf ingrediënten: haver, tuinbonen, erwten, een beetje olie en een snufje zout. Heel puur dus! Bovendien is het enorm voedzaam. Met 30 gram eiwit per 100 gram is Pulled Oats het perfecte ingrediënt, super veelzijdig en met de beste bite. Bovendien kan je het makkelijk zelf op smaak brengen. Je kunt Pulled Oats bijvoorbeeld gebruiken als vervanger van gehakt of kip in veel vertrouwde recepten, zoals spaghetti Bolognese, noedels of wraps.”

Het is gemaakt van maar vijf ingrediënten: haver, tuinbonen, erwten, een beetje olie en een snufje zout. Heel puur dus!
“Naast de retail, wordt Pulled Oats ook door horecazaken gevonden en in kant-en-klare maaltijden verwerkt. Zo gebruikt verse maaltijdproducent Uit de Keuken van Maass, Pulled Oats in hun rendang die zij via Jumbo en Marqt verkopen. Bovendien is Pulled Oats terug te vinden bij Stach, bij saladebar SLA, staat Pulled Oats op de menukaart van alle locaties van restaurantketen ’t Zusje, Sushito en van vele andere individuele restaurants, waaronder zelfs het restaurant van topsportcentrum Papendal.”



Waarom hebben jullie dit ontwikkeld?
“Pulled Oats is ontstaan in de keuken van de Finse Maija Itkonen en Reetta Kivelä. Zij vinden dat ‘net zo goed zijn als kip’ niet het ultieme streven is in plantaardige eiwitinnovaties. Zij wilden de lat hoger leggen en namen het heft in eigen handen. Pulled Oats wordt gemaakt door de 5 ingrediënten te kneden, te rollen en te verhitten. Dit innovatieve proces waarbij de haver als het ware uit elkaar getrokken wordt, gecombineerd met de werking van de tuinbonen en de erwten, geeft Pulled Oats een unieke bite. Met dit plantaardige product draag je bij aan een betere wereld, zonder concessies te doen op het gebied van smaak en je gezondheid. Pulled Oats is zo het betere alternatief voor vlees!”

Met dit plantaardige product draag je bij aan een betere wereld, zonder concessies te doen op het gebied van smaak en je gezondheid
Wat was voor de ontwikkelaar de vonk?
“Maija Itkonen zat in een vliegtuig boven de Atlantische Oceaan. Het was 2014 en op dat moment werkte ze nog als ontwerper. In de New York Times die ze las viel haar oog op een artikel met de kop: ‘Vleesvervangers eindelijk niet te onderscheiden van kip’. Maija, jarenlange vegetariër, had nooit begrepen waarom vlees moest worden nagemaakt. Als ‘net zo lekker als kip’ de piek van onze ambitie was, dan had die piek niet bepaald de hoogte van de Mount Everest. Waarom moeten we bovendien producten gebruiken die vanaf de andere kant van de wereld komen?”

“Toen kreeg Maija een ingeving: een vleesalternatief van haver. Meteen daarna dacht ze aan de persoon die haar hierbij kon helpen: Reetta Kivelä. Zij was op de middelbare school een van Maija’s beste vriendinnen. Inmiddels was ze uitgegroeid tot succesvol wetenschapper gespecialiseerd in haver. Na een half jaar experimenteren hadden ze de perfecte combinatie gevonden van haver en peulvruchten: Pulled Oats was ontstaan!”
Breng je stem uit

Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en kies daar jouw favorieten.
Dit artikel afdrukken