Onderzoekers zijn opnieuw in de relatie tussen voeding en puistjes gedoken. Er komt steeds meer bewijs dat eten met een hoge glycemische index (suiker, geraffineerde koolhydraten) en zuivel tot meer puistjes leiden.

Onderzoekster Jennifer Burris publiceert in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics een metastudie over 27 onderzoeken naar voeding en acne. Al ruim 200 jaar zijn onderzoekers en artsen op het spoor dat er een relatie te leggen valt tussen voeding en acne, waarbij vooral gewezen werd naar vet, chocola en suiker. De afgelopen decennia wordt het verband ontkend. Burris stelt in FoodNavigator: "Deze verschuiving kwam voornamelijk tot stand door de resultaten van twee belangrijke onderzoeksstudies die herhaaldelijk geciteerd worden in de literatuur en de populaire cultuur als bewijs om de associatie tussen iemands dieet en acne te weerleggen".

De laatste jaren zijn er een aantal onderzoeken gepubliceerd die een overtuigende relatie leggen tussen acne bij jonge mannen (15-25 jaar) en hun dieet. Het blijkt dat overstappen op voeding met een lage glycemische index de puistjesuitbraken significant vermindert. Het is dus niet zo dat iemands dieet puistjes veroorzaakt, maar de ernst van iemands acne kan door zijn of haar voeding wel beïnvloed worden. Uiteraard is vervolgonderzoek nodig.

En hoe zit het met chocola? In het NPR blog The Salt beschrijft Allison Aubrey naar aanleiding van het acne-bericht dat een van de onderzoeken (uit 1969) uit de metastudie de relatie tussen chocola en acne weerlegde. Volgens Burris was dit onderzoek echter 'flawed'. De deelnemers kregen of een echte chocoladereep of een placebo. Na de onderzoeksperiode bleek er geen meetbaar verschil in hun acne-toestand te zijn. Op basis van het nieuwe meta-onderzoek doet Burris de hint dat het niet zozeer de cacao, als wel de suiker (die in zowel de reep als in de placebo zat) zou kunnen zijn die de acne verklaarde.

Fotocredits: 1 Year! (zelfportret met jeugdpuistjes), uitsnede, Grégoire Lannoy
Dit artikel afdrukken