In een poging om de ook in Puerto Rico oprukkende obesitas in te dammen, overweegt de wetgever een opzienbarende maatregel. Volgens The Guardian zou de overheid ouders met te zware kinderen willen beboeten.

Bijna 3 op de 10 kinderen obees
Meer dan 28% van de kinderen in Puerto Rico is obees. In de VS ligt hun aantal op 18%, in Nederland is het rond de 3%. Teneinde de eruit schietende cijfers van zijn land terug te dringen, stelde senator Jose Luis Dalmau voor ouders een boete op te leggen als ze geen actie ondernemen om het gewicht van hun obese kroost terug te dringen.

Geen resultaat na plan van aanpak = boete
De obesitasmaatregelen zouden op school moeten beginnen. Onderwijzers zouden obese kinderen moeten signaleren en hen doorverwijzen naar een sociaal werker. Daarna zouden gezondheidswerkers met de ouders moeten vaststellen of het overgewicht te wijten is aan slechte eetgewoonten of medisch van aard is. Daaruit rolt een plan van aanpak, inclusief maandelijkse begeleiding. Als er na zes maanden geen verbetering is, zouden de ouders een boete kunnen krijgen van 500 dollar. Na nog eens 6 maanden zou die tot 800 dollar kunnen oplopen.

Gezondheidsrisico's en economische kosten moeten omlaag
Volgens de initiatiefnemers voor de wet is het belangrijkste doel om kinderen en ouders te begeleiden en hen te informeren over de kwalijke gevolgen die obesitas kan hebben voor de gezondheid. In de Puertoricaanse krant El Nuevo Dia zegt initiatiefnemer senator Jose Luis Dalmau: “Het is een gezondheidsprobleem, dat economische lasten meebrengt door de hart- en vaatziekten, diabetes en andere ziekten die het veroorzaakt. Op dit moment zijn er geen consequenties voor de ouders en dat moet veranderen.”

Tegenstanders van de voorgestelde wet noemen de maatregelen oneerlijk. Kinderobesitas zou niet te relateren zijn aan mishandeling of verwaarlozing. Obesitas is het gevolg van een verkeerde leefstijl die wordt veroorzaakt door met name omgevingsfactoren en mogelijk ook nog wat persoonlijke aanleg. Daarom zou de overheid eerst eens een goede oplossing moeten vinden voor die omgevingsfactoren, stellen de tegenstanders. De openbare hoorzittingen over het wetsvoorstel beginnen vrijdag.

Fotocredits: 'Childhood Obesity', Gaulsstin
Dit artikel afdrukken