In de Ondertussen van vrijdag 13 december vallen mij deze berichten op:

- het succes van de Nederlandse online supermarkt Picnic heeft de Belgische ondernemer Stijn Martens op een idee gebracht. Hij lanceert begin volgend jaar Hopr, 'de eerste supermarkt in België zonder fysieke winkels'. Martens heeft "héél goed gekeken" naar Picnic (BusinessInsider). Waar Picnic drie jaar stak in de voorbereidingen, razendsnel uitbreidde en in twee financieringsrondes €350 miljoen wist binnen te halen, begint Martens met 3 elektrische bestelbusjes een kleinschalige pilot, door hemzelf, familie en vrienden gefinancierd, in een Belgische stad. "Ik weet niet of het haalbaar is, maar ik wil het proberen," zegt Martens manmoedig.

- het Japanse drankenconcern Asahi nam deze zomer voor zo'n €10 miljard Carlton & United Breweries, de Australische tak van biergigant AB InBev over. Maar de Australische mededingingsautoriteit ACCC ziet een groot bezwaar. Behalve bier brouwen beide bedrijven namelijk ook cider. En ciderdrinkers zijn niet per definitie ook bierdrinkers. Door de overname komt 66% van de cidermarkt in één hand. "We zijn bezorgd dat de transactie tot hogere ciderprijzen kan leiden," zegt  ACCC-topman Rod Sims (RetailDetail). 66% in één hand, dat is nogal wat.

- de zoetsappige kerstcommercials vliegen je weer om de oren. In een hilarische column pleit Chantal Deen voor de rauwe realiteit. "Nergens spot ik een oom die al dronken is voordat het voorgerecht op tafel komt. Nooit zul je in zo’n reclame de vrijgezelle zus uit haar pan horen gaan omdat die kwal van een zwager haar weer vraagt waarom ze nog geen vriend heeft. Je hoort een schoonmoeder niet klagen in een kerstreclame dat de wijn niet te hachelen is" (Adformatie).

Op en rondom de Dam vond vandaag de Boeren Burgers Brunch plaats, de publieksvriendelijke actie van Agractie. Ondanks de regen en de rust was het 'hartveroverend' (NRC), het directe contact tussen de boeren, de Amsterdammers en de passerende toeristen.

In Brabant dreigde een ander 'vriendelijk' boerenprotest vandaag te ontsporen. Protesterende boeren bij het provinciehuis in Den Bosch trokken vanmiddag spontaan naar vliegveld Eindhoven. Het leidde tot forse opstoppingen en passagiers die hun vlucht zouden missen (Algemeen Dagblad). Toch verliep ook deze actie in gemoedelijke sfeer. Nadat de boeren in overleg met de politie een rondje rond het vliegveld hadden gereden, liep het uiteindelijk 'met een sisser af' (Trouw).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken