Weetabix is denk ik één van de laatste dingen die in me op zal komen om als ontbijt te eten, laat staan dat ik het zou gebruiken in een taartbodem. Ik herinner me hoe ik mijn moeder zo’n vijfentwintig jaar geleden zag genieten van ontbijtgranen zoals Weetabix of shredded wheats. Maar mij niet gezien. Toeval wil dat ik laatst een Engels ontbijt kreeg aangeboden terwijl ik daar heimelijk al weken naar verlangde.

Taart met Weetabix
Na een liefdevol bord vol bonen, worst, ei, bacon en een champignon van Amsterdamse chef Jean Beddington at ik noodgedwongen wat toast met marmelade. Jam was nergens te bekennen. Weetabix was er ook, maar die wist ik handig te omzeilen. Wat voor een lekkers je daar toch allemaal mee kunt maken, ontdekte ik daarna thuis.
Nog altijd een beetje wantrouwend at ik het de eerste keer door mijn yoghurt met wat noten en maple syrup en vond het niet verkeerd. De tweede keer moest dan ook gelijk maar goed zijn. In een taart. Een taart met een knapperige bodem. Dat was deze week.

Tot in de pruimentijd
De pruimenbomen hangen vol met bijna rijp fruit, nog even en je weet van gekkigheid niet waar je de jampotten en diepvrieszakken vandaan moet slepen. Deze custardtaart leent zich goed voor een combinatie met pruimen, maar ik weet vrij zeker dat perziken, nectarines, kersen, aardbeien en ander zomers fruit zich ook graag op deze taart laten draperen.

Versier aan het eind met wat poedersuiker, of glazuur het fruit met jam gelei. Breng hiervoor 2 eetlepels lichtgekleurde (abrikozen)jam even tegen de kook aan met 1 à 2 eetlepels water, zodat het gaat smelten. Laat heel kort afkoelen en smeer daarna over het fruit.

Zomerse pruimentaart met custard

Ingrediënten
- 100 gram (plantaardige) boter
- 100 gram Weetabix (5 stuks)
- 2 tl tijm
- snufje zout

Ingrediënten vulling
- 5 à 6 pruimen
- 100 gram basterdsuiker
- 50 gram maïzena
- snufje zout
- 750 ml (ongezoete) sojamelk
- 3 eidooiers
- 3/4 tl vanille extract

Bereiding bodem
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier, vet dit ook in.
Smelt de boter in een steelpan maar laat het niet koken. Laat het daarna een beetje afkoelen en verkruimel in de tussentijd de Weetabix met je handen boven een kom. Voeg tijmblaadjes en zout toe en roer er dan de boter doorheen tot alles goed is gemengd.
Druk het Weetabix-mengsel tot een bodem in de bakvorm en zet het ongeveer 20 min. weg in de koelkast.

Bereiding vulling
Was de pruimen en snijd ze in kwarten. Afhankelijk van de grootte kun je ze eventueel nog een keer doorsnijden zodat je per pruim 8 partjes hebt. Leg afgedekt opzij.
Klop in de melk met de eidooiers. Doe basterdsuiker, maïzena en zout in een tweede kom.
Maak eerst een papje door een klein beetje melk bij het droge mengsel te doen en giet er dan al roerend met een garde de rest van de melk bij.
Doe de melk in een pan en breng al roerend tegen de kook aan. Je merkt dat de custard langzaam wat dikker wordt. Laat het dan op een zacht tot medium vuur 5 minuten zachtjes koken tot een dikke massa. Blijf roeren zodat de custard niet aan de bodem aanbrandt.
Haal de pan van het vuur, mix de vanille door de custard en neem dan de bodem uit de koelkast. Giet de custard in de taartvorm en bekleed met de pruimenpartjes.
Bak nu tussen de 30 en 40 minuten in de oven.
Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Je vindt meer van Hazel op haar blog Cookie Cottage.

Fotocredits: Hazel Hardijzer
Dit artikel afdrukken