Hoewel het recept voor crumble eigenlijk is ontstaan ten gevolge van voedselschaarste tijdens de Tweede Wereldoorlog in Groot-Brittannië, is daar in dit geval geen sprake van. Met 4 kg pruimen uit de moestuin van bevriende foodblogger Marleen, wist ik van gekkigheid niet wat ik met de pruimen moest uithalen. Pruimenjam en pruimen op siroop maakte ik er al van, maar ik had nog meer opties nodig, want tegen zulke hoeveelheden kun je gewoonweg niet op eten.

Hoewel elke excuus een goede is om een crumble te maken, is het vooral een handig dessert om van de laatste restjes fruit af te komen. Crumbles vind ik persoonlijk het lekkerst met appels, maar eigenlijk kun je er bijna elk soort (steen)fruit en bessen voor gebruiken; kersen, rabarber, aardbeien of combinaties van fruit. In zowel Amerika als onder de Britten is het met name populair als dessert, maar bij de thee of koffie laat het zich net zo goed opeten. Serveer bij voorkeur warm uit de oven met een koude luchtige toef slagroom.

Pruimencrumble met Tia Maria, recept voor een diepe ronde ovenschaal Ø 20 cm.

Ingrediënten

Vulling:
- 650 – 750 pruimen
- 2 el lichtbruine basterdsuiker
- 2 el Tia Maria

Topping:
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram bloem
- 1 el mixed spice (óf 1 el koek-en speculaaskruiden)
- 50 gram (plantaardige) boter
- 50 gram gehakte pecannoten
- Optioneel: vers opgeklopte slagroom

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
2. Was de pruimen, verwijder de pitten en snijd in blokjes. Doe de blokjes in de ovenschaal, voeg basterdsuiker en Tia Maria toe en schep een paar keer voorzichtig om met een lepel.
3. Doe basterdsuiker, bloem en mixed spice in een kom en roer goed doorelkaar. Schep de boter er dan bovenop en kneed het met je vingertoppen door de bloem totdat er wat grove kruimels ontstaan. Schep als laatste de pecannoten door de bloem.
4. Verdeel het kruimeldeeg over het fruit. Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 30 minuten. Aan de zijkanten van de crumble begint het dan te bubbelen.
5. Haal uit de oven en laat heel even afkoelen.

Het allerlekkerst serveer je de crumble lauwwarm met custard, ijs of slagroom. Maak je er echt een feestje van, druppel dan nog een paar druppels Tia Maria over de lauwwarme crumble en top af met een luchtige toef slagroom.

Je vindt meer van Hazel op haar site Cookiecottage.nl.

Fotocredits: Hazel Hardijzer
Dit artikel afdrukken