In 15 tweets liet Vreugdenhil afgelopen vrijdag zien dat de provincie Noord-Brabant onder groene gedeputeerden een handje-klap met stikstof hebben gecreëerd die kwalijk is voor de natuur. Terwijl de reductie van feitelijke stikstofemissies de Nederlandse natuur moeten beschermen tegen het verlies van biodiversiteit, hebben de gedeputeerden een stuwmeer aan papieren reducties gecreëerd waarmee boeren worden opgeruimd maar industrie met een eveneens kwalijke impact ruim baan krijgt de feitelijke uitstoot - en meer - gewoon voort te zetten.

Investico toonde afgelopen week aan dat er zoveel ongebruikte stikstofemissieruimte in de boeken staat dat grote papieren reducties mogelijk zijn die Nederland juridisch weer volop kunnen laten bouwen, zonder dat het enig resultaat heeft voor de natuur waar we het allemaal voor doen.

Het rommelt al jaren in Brabant. Volgens voormalig SP-gedeputeerde Johan van den Hout werd de industrie niet anders behandeld dan de Brabantse boer. Dat blijkt niet waar. Boeren worden opgeruimd en hun feitelijke én papieren stikstofruimte gaat naar industrie en bouw. De enorme papieren uitstootquota van industriële bedrijven zijn onderling verhandelbaar. Zo dreigt de natuur het kind van een politiek-juridisch spelletje te worden waar niemand iets mee opschiet.

Waar Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) als onvermoeibare nationale dossiergraver de werkelijke bestuurlijke gang van zaken in Nederland naar boven haalde, mag Hermen Vreugdenhil (CU) gelden als zijn spreekwoordelijke Brabantse broer op stikstofgebied.

Lees en check Vreugdenhils spannende twitterrelaas dat uitloop op de conclusies die hij trok in het Eindhovens Dagblad: de Provincie Noord-Brabant gedraagt zich als een ware marktkoopman en zet het boerenvastgoed dat ze inkoopt om publieke natuurdoelen te dienen als openbaar bestuurder weer als zakenman met winst in de etalage te zetten. Willen we dat een overheid zo besturend onderneemt, cq. zo ondernemend besturen?

Wie denkt dat deze transacties plaatvonden onder de coalitie van VVD, CDA en Forum voor Democratie in de provincie vergist zich. Het gebeurde onder groene gedeputeerden van SP, D66 en GroenLinks.=
Dit artikel afdrukken