Volgens initiatiefnemer Kees Aarts draagt de insectenkwekerij bij aan een gesloten kringloop van dieren. Er blijft meer landbouwgrond over voor voedselproductie, er hoeft minder wilde vis te worden gevangen om kweekvis te voeren en de afvalberg wordt kleiner. Er zijn nog wat obstakels: zo mogen in Europa, sinds de gekkekoeienziekte, dieren in principe geen dierlijke producten te eten krijgen. De overheid, de provincie Noord-Brabant voorop, maakte zich in Brussel sterk voor uitzonderingen. Protix levert nu eiwitten voor kweekzalm- en pluimveevoer en wil op korte termijn ook varkensvoer op de markt brengen.
Schouten liet alvast een ballonnetje op voor een volgende stap: larven kweken op dierlijke mest. “Dat is kringlooplandbouw op zijn best,” aldus de minister tijdens haar openingstoespraak. Of dat voldoende kilo's oplevert en praktisch is, moet nog blijken.
In het kader van dierenwelzijn en de opkomende vegan ethiek moet worden opgemerkt dat deze vorm van duurzaamheid leidt tot de exploitatie van letterlijk honderden miljarden kleine dieren ten behoeve van onze voeding. In het verleden waren de eerste ethische protesten al te horen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter, ik ben benieuwd naar jouw visie op de argumenten van de jouw bekende investeerders en die van de overzeese start ups en ook die van NWO. Ik lees tegenstellingen. Ik ken geen investeringen in algenkweek in de omvang van Protix; hoe moet ik dat uitleggen?
En m.b.t. de kwaliteit van de aminozuur samenstelling onderscheiden ze zich niet van ander dierlijk eiwit.
Overigens is dat verhaal van kweek op reststromen natuurlijk een mooi marketing praatje. BOM heeft zwaar in Protix geïnvesteerd, terwijl een ander fonds er uitgestapt is. Hoe zou dit kunnen? Investeerders die ik ken -waaronder mijn eigen partners- geloven best in vleesvervangers en algen. Maar niet in kweekvlees of insecten.
In Amerika en Canada heb je trouwens een paar insecten startups die de moeite zijn om in de gaten te houden. Eiwit-rijk meel maken voor feed en op termijn voor food kan een business model zijn. Het voordeel van insecten? Vooral dat de aminozuursamenstelling erg goed is.
#41 Wur investeert niks hoor. Ze krijgen een subsidie van NWO (en dat is prima) voor fundamenteel onderzoek. Bij NWO betaalt het bedrijfsleven ongeveer 10% mee, of voert dat in de vorm van inkind uit.
De Wageningen University & Research (WUR) investeert €4 miljoen in een onderzoek naar de verdere ontwikkeling van insectenteelt voor veevoer in Nederland. De focus van dit onderzoek zal niet alleen liggen op de productie en het welzijn van de insecten, maar ook op de gezondheid en het welzijn van het pluimvee dat de insecten eet. De Wageningse onderzoekers werken tijdens het onderzoek samen met 3 bedrijven, waaronder Protix, die vee- en visvoer kweken van zwarte soldatenvliegen.
#38: als co-producten door welke oorzaak dan ook niet veevoer waardig ( niet GMP gecertificeerd) zijn is biogas productie "next best' qua rendement (€)
#36: insecten op vleesresten: dat is circulariteit ten top maar ik schat in dat Carola Schouten zich daar alleen sterk voor gaat maken als deskundigen met 100% zekerheid ( na 20 jaar of zo? ) hebben aangetoond dat insecten, ook op termijn, geen prionen ( veroorzakers van BSE) door kunnen geven.
Als hier gesproken wordt over laagwaardige reststromen dan denk ik vooral aan stromen met veel vocht (>90%) incl. vrijwel alle groente en fruitresten; water transporteren brengt niets, is duur en slecht voor het milieu.