Vorig jaar viel de oogst van de druiven waar Prosecco van gemaakt wordt, flink tegen. Vooral in de lager gelegen gebieden verregenden de druiven. Er is sprake van 15 tot 50% minder opbrengst. Dat zorgt voor onrust bij Prosecco-drinkers. De afgelopen jaren ontdekte een nieuw, veelal jong publiek de bubbels als een prettig geprijsd zomeralternatief voor de veel duurdere Champagne en Cava. In Nederland en vooral Groot-Brittannië is Prosecco bijna niet aan te slepen.

Schaarste drijft de prijs op
Op BNR zegt Joris Snelten, directeur van importeur en distributeur Delta Wines, dat er een marketingstrategie aan de huidige schaarsteberichten ten grondslag zou kunnen liggen.

Waarom zou je dan de prijs niet verhogen? Met minder productie kun je dan zelfs meer verdienen.
"Prosecco-boeren hebben het gehad dat Jan en alleman hun bubbels als een poor man's champagne drinken. En dus gaat de productie terug en moeten we meer gaan betalen", stelt hij. Sinds 2009 heeft Prosecco, een witte mousserende wijn gemaakt van de glera-druif, twee Europese herkomstbeschermingen, de DOCG voor de Prosecco uit het heuvelachtige Conegliano-Valdobbiadene gebied en de DOC voor een aantal lager gelegen provincies. Wijn uit andere gebieden mag zich geen Prosecco meer noemen.
Snelten: "Op een gegeven moment hebben ze gezegd dat ze het terug moeten brengen tot een wat luxer product. Toch ook iets hoger in prijs. Het mag niet meer van de tap of een blikje komen. De groei is dermate snel geweest, niet alleen in Nederland maar ook Engeland, dat de productie niet heeft mee kunnen groeien.” Waarom zou je dan de prijs niet verhogen? Met minder productie kun je dan zelfs meer verdienen, zegt Snelten met zoveel woorden.

Vorige week wakkerde Roberto Cremonese, export manager van Bisol, een van de grootste Prosecco-producenten, de onrust over een mogelijke schaarste aan. In The Drinks Business: "De oogst van vorig jaar viel erg tegen, dus er is een hele reële mogelijkheid dat er een wereldwijd tekort ontstaat. [..] Omdat er zo'n grote vraag is, brengen de négociants (wijnhandelaren) hun voorraden gedoseerd naar de markt en nemen ze de gelegenheid te baat de prijzen op te drijven, met soms wel 50%." Of er echt een tekort dreigt, of dat de Prosecco-producenten de kraan dicht houden, blijft de vraag.

Prosecco is like driving around London in a Mini not a Ferrari – you don’t need a reason to pop a cork
Een echte 'poor man's champagne'
Snelten verwacht dat de hoge prijzen een tijdelijke zaak zijn. "De nieuwe oogst zit er aan te komen en zal beschikbaar zijn vanaf september, oktober. We verwachten dat de prijs toch weer wat normaler zal zijn."

Prosecco moet zich natuurlijk niet helemaal uit de markt willen prijzen. De afgelopen jaren bleken consumenten niet alleen Champagne te laten staan, maar zelfs Spaanse Cava's of Franse Crémants vaak nog te duur te vinden. Prosecco is inderdaad 'the poor man's champagne', erkent Cremonese dan ook. "Mensen zijn dol op Prosecco omdat het ongecompliceerd is en lekker doordrinkt. Je moet Prosecco nooit te serieus nemen." Om er aan toe te voegen: "Prosecco is like driving around London in a Mini not a Ferrari – you don’t need a reason to pop a cork”.

Fotocredits: Prosecco, arvind grover
Dit artikel afdrukken