Vijftig wetenschappers en andere Nederlandse prominenten vragen vandaag via een open brief aan kabinetsinformateur Mariëtte Hamer rekening te houden met de vleesafspraak uit het Klimaatakkoord. In 2030 moeten Nederlandse burgers 40% minder vlees eten. Onder de briefschrijvers bevinden zich hoogleraar volksgezondheid en voeding Jaap Seidell (Vrije Universiteit) en D66-coryfee Jan Terlouw, melden de media. De 'brief' zelf is te vinden op de website van de TAPP-coalitie die inmiddels al jaren voor forse vleesvermindering pleit. De ondertekenaars zijn hier te vinden.

Of het gedrag van mensen zich aan de planning van -40% houdt, is de vraag. Volgens de prominenten is dat doel echter te halen en is zelfs -50% denkbaar als de vleesprijs jaarlijks met 1-3% wordt verhoogd.

Die jaarlijkse verhoging is een belasting. De opbrengsten daarvan moeten worden gebruikt om groente goedkoper te maken en boeren te compenseren voor hun lagere maar milieu- en klimaatvriendelijke productie. Op dit moment eet 5% van de Nederlanders geen vlees volgens het CBS. Acht op de tien mensen zouden inmiddels regelmatig een dag geen vlees eten, brengt het CBS vandaag naar buiten. Wageningen constateerde vorig jaar nog dat de vleesconsumptie steeg.

Vleeshouding onduidelijk
Hoe de vleeshouding van Nederlanders echt in elkaar zit, weet niemand precies. Ondanks de flinke stijging van de verkoop van vleesvervangers lijkt de consumptie van vlees niet terug te lopen. Dat is een bijzonder fenomeen omdat het erop zou kunnen wijzen dat de trek in vleesachtig voedsel stijgt.

Volgens het CBS is het verschil tussen de Wageningse en de CBS-cijfers te wijten aan 'een andere onderzoeksgroep' en de nieuwe tijd die is ingegaan. Het corona-gedrag van mensen kan zowel hun consumptiegedrag door de sluiting van restaurants (waar we het meeste vlees eten) hebben beïnvloed als hun houding ten aanzien van vlees. De omzet van slagers voor thuisconsumptie pluste 4% met 'beter vlees' in 2020; dat gegeven is gebaseerd op harde cijfers.
  • Deel
Druk af