Of het gedrag van mensen zich aan de planning van -40% houdt, is de vraag. Volgens de prominenten is dat doel echter te halen en is zelfs -50% denkbaar als de vleesprijs jaarlijks met 1-3% wordt verhoogd.
Die jaarlijkse verhoging is een belasting. De opbrengsten daarvan moeten worden gebruikt om groente goedkoper te maken en boeren te compenseren voor hun lagere maar milieu- en klimaatvriendelijke productie. Op dit moment eet 5% van de Nederlanders geen vlees volgens het CBS. Acht op de tien mensen zouden inmiddels regelmatig een dag geen vlees eten, brengt het CBS vandaag naar buiten. Wageningen constateerde vorig jaar nog dat de vleesconsumptie steeg.
Vleeshouding onduidelijk
Hoe de vleeshouding van Nederlanders echt in elkaar zit, weet niemand precies. Ondanks de flinke stijging van de verkoop van vleesvervangers lijkt de consumptie van vlees niet terug te lopen. Dat is een bijzonder fenomeen omdat het erop zou kunnen wijzen dat de trek in vleesachtig voedsel stijgt.
Volgens het CBS is het verschil tussen de Wageningse en de CBS-cijfers te wijten aan 'een andere onderzoeksgroep' en de nieuwe tijd die is ingegaan. Het corona-gedrag van mensen kan zowel hun consumptiegedrag door de sluiting van restaurants (waar we het meeste vlees eten) hebben beïnvloed als hun houding ten aanzien van vlees. De omzet van slagers voor thuisconsumptie pluste 4% met 'beter vlees' in 2020; dat gegeven is gebaseerd op harde cijfers.
Nederland is feitelijk al decennia een soort van aangeharkt park. Kijk voor de gein eens uit het raampje van een vliegtuig naar buiten als je het niet gelooft. Ieder stukje grond is al eens omgespit alles heeft een eigenaar/opzichter en er komt altijd wel iemand om te maaien, snoeien, sloten leeghalen, etc. Toeristen vinden dàt nu juist het interessante van ons land, de lui die niet voor de hoeren en de wiet komen dan hè.
#14 Piet, het zou inderdaad die kant op kunnen gaan, Nl als een soort Centerparcs, een stadsstaat als Singapore. Zit er dan nog iets in voor natuur en biodiversiteit, of moet dat maar overboord, en moeten we daarvoor naar het buitenland (meer CO2-uitstoot dan met dat gereis.)? Als je de boeren en het goedkope voedsel behoudt, zit het er dan in? Of gaan we dan naar nette tuintjes toe, waar geen bij en vlinder nog rondvliegen?
Ik heb ook die vraag van Dick in gedachten, "wat willen we"? Als we goedkoop voedsel willen, moeten we het dan nog over stikstof, natuur en biodiversiteit hebben? Bij klimaat merken we wat het voorstelt, van biodiversiteit hebben de meesten geen kaas gegeten maar toch wordt het (door een aantal die dat wel in de kijker heeft) als een net zo belangrijk item gezien als klimaat.
Voedsel duurder, het is een politieke splijtzwam. Er is veel voor te zeggen om voedsel duurder te maken, als het een gevolg zou zijn van het beter meenemen van de externe effecten (true pricing). Dat geldt overigens niet alleen voor voedsel, maar voor alle productie (en zou mogelijk een hoop overbodige meuk schelen). Enfin, dat zal nog even duren.
Vlees belasten klinkt mooi, vanwege de (vermeende) negatieve gevolgen. Mij lijkt me dat die vooral zitten in veranderd landgebruik (teelt krachtvoer) en dat het dus zinvol is onderscheid te maken naar de productiewijze van vlees in plaats van alles over één kam te scheren. Ga er maar aan staan. Nu zijn er allerlei LCA-berekeningen, mogelijk is dat een basis.
Ik moet ook even denken aan het tweegesprek van Mark Soetman en Frank Mitloehner. Op basis daarvan zou je niet vlees moeten belasten, maar CO2-uitstoot (dus vooral energiegebruik en veranderd landgebruik). Dan komen ook andere producten in beeld die zich lenen voor een belasting en rolt de avocado of de vleesvervanger er opeens heel anders uit in de vergelijkingen zou ik zo denken.
Nederland is bijzonder door zowel de hoge inwonertal per vierkante km en de hoogste agrarische productie op diezelfde vierkante kilometer. Dat geeft een uniek cultuurlandschap en ook een soort van nationaal groot dorpsgevoel. En zeer goedkoop voedsel ...
Het is mijn stelling dat die combi in NL nu versneld afgebroken wordt en dat het een soort metropool moet worden. Center Parks. Het maakt niet uit of je naar Londen, NY gaat of SIN: het wordt een onpersoonlijke mix van huisjesmelken en consumentisme. En duur voedsel.
Als je zo graag voedselbeleid wilt hebben met veel groentes, moet je niet de boeren wegjagen. Voor een betaalbaar voedselbeleid moet je niet de BTW verlagen, maar een vitaal platteland hebben dat juist ook plek heeft voor eigen dierlijke productie. De boeren en tuinders zorgen in NL voor goedkoop voedsel. Ga maar eens in SIN of NY naar de supermarkt en dan weet je waar ik het over heb.
Piet, waarom vind je dat?
Dat vraag ik je omdat de samenleving én politiek uitgaan van de gedachte dat dierlijke landbouw geen functie heeft. Heeft het die dan wel?