Alle Franse kazen fotograferen om voor eens en altijd duidelijk te maken wat de verschillen zijn tussen een 'brie noir' en een gewone brie, of hoe de 'échourgnac' eruit ziet. Wikimedia France zou graag alle Franse kazen op Wikipedia willen zetten. Om recht te doen aan de gastronomische diversiteit van de Franse kaas.

Crowdfunding
Wat doe je dan als armlastige internet-organisatie? Juist, je lanceert een crowdfundingsactie. Wikimedia France hoopt via het platform KissKissBankBank genoeg geld binnen te halen om 200 tot 365 Franse kaasjes professioneel te laten fotograferen, en op Wikipedia vrij van rechten ter beschikking te stellen. Dat kan met een zogeheten Creative Commons Licence.

Wikicheese
"Het idee is zo'n drie jaar geleden ontstaan", zegt Pierre-Yves Beaudoin, bedenker van het project Wikicheese in Le Monde. "Wikimedia France zocht een manier om de lezers op een concretere manier te laten participeren". Dat leidde tot een crowdfundingsactie. Het doel van deze actie is 5.000 euro binnen te halen. Van dat geld wordt 40% gebruikt voor de aankoop en het transport van de kazen, 4% voor de documentatie ervan, 16% voor de crowdfundingsplatform en andere kosten, en 40% voor het fotomateriaal. De fotografen die hun medewerking hebben toegezegd, doen dat vrijwillig, aldus Pierre-Yves Beaudoin. Het gaat daarbij om de 'crème de la crème' van de fotografen, zegt hij.

Concurrentie
Van de kant van de professionele fotografen wordt het project met scepsis en wantrouwen bekeken. Foto's die met een Creative Commons Licence aan Wikicheese toegevoegd gaan worden, mogen zelfs voor commerciële doeleinden gebruikt en bewerkt worden. Waar het aan iedere fotograaf is om te bepalen of hij zijn of haar foto's gratis online zet, lopen professionele fotografen echter het risico zichzelf 'het gras voor de voeten weg te maaien', zegt Jorge Alvarez-Iberlucea van de UPP (l'Union des photographes professionnels). Eenmaal online, mogen de foto's immers door iedereen gebruikt worden.

Pierre-Yves Beaudoin ziet zichzelf niet als een serieuze concurrent voor zijn professionele vakbroeders. Bovendien zullen de foto's van Wikicheese volgens hem niet te vergelijken zijn met die van een echte culinaire fotograaf. "Het gaat om encyclopedische plaatjes. Professionele fotografen hebben een bijzondere vakkennis, en wij hebben niet hun vaardigheden." Kennelijk hebben de professionals zelf minder zelfvertrouwen.

Fotocredits: 'I love cheese', Martin
Dit artikel afdrukken