Eén van president Xi Jinpings voornemens is China in een mum van tijd leidend te laten zijn in farmacie en biochemie. De ontwikkeling van nieuwe soorten medicijnen gaat snel en de investeringen zijn enorm, ook van buitenlands geld. Al die nieuwe medicijnen moeten getest worden: op muizen en ratten.

Zakensite Bloomberg rapporteert over de groeiende markt voor genetisch gemodificeerde proefdieren.
De verslaggever van Bloomberg bezocht een Chinese vestiging van de Amerikaanse firma Cyagen even buiten de stad Guangzhou en zag hoe daar 8.000 muizen en 2.500 ratten op bestelling gekweekt werden. Alle diertjes zijn genetisch gemodificeerd met de Crispr-Cas9 techniek. Voor elk nieuw medicijn wordt een apart diermodel gemaakt, met een gen meer of minder. Het aantal dieren met verschillende kunstmatig aangebrachte afwijkingen loopt in de duizenden. De duurste kosten $17.000 per stel.

Hoe ver Chinese wetenschappers zijn met de gene-editing-techniek werd wereldwijd groot nieuws toen vorig jaar een tweeling werd geboren die resistent tegen HIV was gemaakt. Na die controversiële ingreep in menselijk DNA werd ook in China de roep om strengere regels luider, maar het schrikt investeerders vooralsnog niet af, aldus Bloomberg.
Bloomberg - Bloomberg - Are you a robot?
Reageer
  • Deel
Druk af