Nederlandse consumenten deden in coronajaar 2020 vaker duurzame boodschappen bij de supermarkt. De omzet van voeding met een duurzaamheidskeurmerk steeg het afgelopen jaar met 21%. Die van gangbare voeding bleef met 7% achter.

Dat laat de Monitor Duurzaam Voedsel zien die in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt gemaakt door Wageningen Universiteit & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De lockdowns die met de pandemie gepaard gingen, speelden de supermarkten in de kaart doordat consumenten vrijwel al hun uitgaven aan eten en drinken bij supermarkten en speciaalzaken gingen besteden. Supers boekten daarom belangrijke omzetstijgingen over de gehele linie. Daar bovenop blijken sinds de uitbraak van corona consumenten ook duidelijk meer te kiezen voor duurzame producten.

In 2020 besteedden Nederlandse consumenten ruim €7 miljard aan duurzame voeding. Daarmee bleef het aandeel net onder de 20%. In 2019 lagen de duurzame bestedingen nog op €5,8 miljard, 17% van de totale omzet in supsermarkten. In 2013 lag het aandeel verkopen met een duurzaamheidskeurmerk nog op 8%.

Omdat hun manier van leven veranderde, gingen consumenten andere producten kopen. Omdat buiten-de-deur-eten niet meer kon, steeg de verkoop van gemaksproducten zoals diepvries- en kant-en-klaarmaaltijden met een duurzaamheidskeurmerk met 56%. Opvallend genoeg daalde de omzet van de niet-duurzame varianten met 3%. Voor eieren blijkt zelfs een omzetdaling van 27% voor de gangbare varianten, terwijl de verkoop van biologische en Beter Leven-eieren met 29% steeg.

In het geval van vlees zet die trend zich niet voort. De verkopen van gangbaar vlees stegen met 13,5%, die van biologisch of die met een Beter Leven-keurmerk met 8,9%. De verkopen via de supermarkt van rundvlees met een duurzaamheidskeurmerk daalde in 2020 met 13% ten opzichte van 2019. Omdat ook de omzet van het slagerskanaal in 2020 flink groeide, is onduidelijk welk effect dat heeft gehad op de opvallende groei de omzet keurmerkloos vlees in supermarkten.

cbs 2021
Reageer
  • Deel
Druk af