Eigenaren van jachten kunnen een bijdrage leveren aan de strijd tegen microplastics in zee, schrijft Phys.org. Het idee voor deze vorm van 'citizen science' (burgerwetenschap) komt voort uit een samenwerkingsverband tussen Florida International University (FUI) en de International SeaKeepers Society.

De samenwerking is S.A.R.A.H. gedoopt. De afkorting staat voor sample, aggregate, return, analyse, help ('vang, verzamel, breng terug, analyseer, help') en zet privéjachten in voor wetenschappelijk veldonderzoek naar microplastics in de oceaan.

Microplastics bereiken inmiddels een recordniveau van 1,25 miljoen plasticdeeltjes per vierkante kilometer. Aan de kust van Madeira blijkt zelfs een plastic korst van microplastics op het gesteente aan te groeien. De deeltjes tasten onder meer de spijsvertering van het zeeleven aan.

Voor het S.A.R.A.H.-project slepen de jachten fijnmazige netten achter zich aan om grote en vooral kleine plasticresten te vangen. De wetenschappers van FUI verzamelen en analyseren vervolgens de monsters om de impact van microplastics op een wereldwijde schaal in kaart te brengen. Zo kan iedereen, mits in het bezit van een zeegaand jacht, helpen in de strijd tegen plasticvervuiling.

De eerste expeditie rondom Cuba is onlangs afgerond. Uit de eerste resultaten blijkt dat de meerderheid van de microplastics uit polyethyleen (van plastic tasjes) en polypropyleen (flessendoppen en plastic touw) bestaat. Het is onduidelijk hoe de wetenschappers en de watersporters voorkomen dat ook zeeleven in hun fijnmazige netten terechtkomt.
Phys.org - Citizen scientists collect vital microplastics data?from their yachts
Reageer
  • Deel
Druk af