In Zwitserland is het vanaf 1 maart verboden kreeften levend te koken. Ze moeten eerst verdoofd worden. Dat kan bijvoorbeeld door ze een stroomstoot toe te dienen. Het is ook toegestaan de hersens 'mechanisch te vernietigen'; dat kan door ze door te snijden of het dier dood te slaan. Tevens stellen de nieuwe regels eisen aan het bewaren van de nog levende dieren. Ze mogen niet meer op ijs of in ijswater bewaard en vervoerd worden.

De maatregelen zijn onderdeel van een algehele aanscherping van de Zwitserse dierenbeschermingsregels.

Zwitserland is het eerste land dat kreeften wettelijk tegen pijn beschermt, al is wetenschappelijk nog altijd niet afdoende bewezen dat de schaaldieren pijn kunnen ervaren. Het zenuwstelsel én de stofwisseling van kreeften zitten nogal anders in elkaar, waardoor "het weefsel relatief lang in leven blijft", zegt bijvoorbeeld de Nijmeegse hoogleraar Dierecologie en Fysiologie Gert Flik op de NOS. Volgens hem zitten de Zwitsers op het juiste spoor. "Ethisch gezien denk ik dat je er alles aan moet doen om iets wat lijkt op pijn te voorkomen. En dan ben ik er niet van overtuigd of het doorsnijden van de zenuwknoop in de kop een geweldige oplossing is. Het charmantste vind ik toch om een dier te verdoven voor je hem doodt."
Bron: NOS - Zwitserland verbiedt levend koken kreeften, moeten wij ook om?