De afgelopen 10 jaar is de zoutconsumptie in Groot-Brittanniƫ met ongeveer 15% gedaald. In diezelfde periode is het aantal doden aan hartaandoeningen en beroertes met 40% afgenomen. Onderzoekers leggen een verband tussen beide verschijnselen in BMJ Open, meldt AFN.

De onderzoekers analyseerden de data van meer dan 31.500 Britten uit de jaren 2003, 2006, 2008 en 2011. In Engeland werden de eerste maatregelen om zout in het eten te reduceren in 2003 van kracht. In de onderzochte jaren daalde het aantal overlijdens na een beroerte met 42% en als gevolg van hartaandoeningen 40%. Ook bleken risicofactoren als cholesterolgehalte, bloeddruk en roken terug te te lopen, terwijl de gemiddelde BMI steeg en mensen ook iets meer groenten en fruit gingen eten.

In de onderzochte periode daalde de dagelijkse zoutinname met 14 gram, zo'n 15%. Bloeddruk - bij mensen die daar geen medicijnen voor slikten - daalde met 2,7 mm Hg. Aangezien bloeddrukmedicijnen maar voor een klein deel van de bevolking van toepassing zijn, en de daling van het zoutgehalte de hele onderzoeksgroep betreft, stellen de onderzoekers dat de substantiƫle zoutafname de grootste impact heeft gehad op de bloeddrukdaling, en als gevolg daarvan op de overlijdens aan hart- en vaataandoeningen.

De onderzoekers sluiten af met de opmerking dat, ondanks de aanzienlijke vooruitgang, nog steeds 70% van de Britten meer dan de aanbevolen maximum hoeveelheid zout binnenkrijgen - waarvan 80% uit bewerkte voedingsmiddelen.