Alleen: bij ons nauwelijks. Wie weet waarom dat zo is?
Fotocredits: Jopie Duijnhouwer
Je kunt het zo gek niet bedenken of de Foodloglezers herkennen het - al aan de eerste sprietjes.
@Frank #32: de antwoorden worden in de draad gegeven! In dit geval heeft Jopie Duijnhouwer, de inzender van dit raadsel, in #15 onthuld wat het is: "een Amaranthus soort, waarschijnlijk A. hybridus of A. retroflexus . De Nederlandse namen zijn basterd amararant , de tweede papegaaien kruid."
Als het eenmaal geraden en bevestigd is, komt er weer een nieuwe aflevering met ee nieuw raadsel. Dat neemt niet weg dat de discussie dan nog vrolijk door kan lopen!
Cecile: ik zal het wel gemist hebben, maar wanneer komen de goede antwoorden op de Zomerquiz?
Het lijkt wel wat op groene shiso - maar misschien heeft dat een meer gekartelde rand.
die oorsprong is nu ook weer niet zo belangrijk astrid, als je wat aan veredeling doet, soja komt uit mantsjoerije, maar er zijn nu ook al rassen voor midden brazilie, en snijmaïs doet het zelfs in het koude groningen. die nores van je schiet in de zomer hopelijk niet zo snel door als de andere rassen, mijn spinazie vroeger gaf wel veel stengels en bloemen in de zomer maar weinig blad, voordeel was dat je hem dan kon identificeren als een ganzevoetachtige (nu amaranthacee), nadeel dat je geen spinazie ervan kon eten.
Voor de hoogzomer heb ik Spinazie 'nores'. Die soort is nu wel te doen buiten. Die zal dan ook wel niet oorspronkelijk uit koudere landen komen
die wilde en primitieve soorten misschien wel Jopie, maar probeer maar eens met onze spinazie in de tropen (dat is door heel wat expats wel eens geprobeerd) dat wordt niets. ik denk dat die allereerste spinazies ook eerder een wintergewas waren in Iran, dus iets van lage temperaturen en nattigheid , zelfs in NL kun je het maar beter in de lente of herfst telen (alleen al om het doorschieten). in mexico hadden we snijbiet als spinazie, ieder klimaat heeft zijn eigen spinaziegroentes. dat begrijp ik ook zo van je Surinaamse klanten.
Beetje onhandig dat je radijs moet laten doorschieten om te zien of het kruisbloemig is als je op die manier de plant wil herkennen niet? Ik hou het er maar bijdat ik gewoon zaai wat ik lekker vindt en nieuwe dingen wil proberen en ik blij ben als het opkomt en lekker groeit en nog lekker smaakt ook dat het voor herhaling vatbaar is, goed? LOL!!
ik zit hier op het balkon net tegen een doorgeschoten, want vergeten te oogsten radijsje aan te kijken astrid, de witte bloemblaadjes staan kruislings tegenover elkaar, want net als kool en koolzaad en pinksterbloemen een kruisbloemige, de erwtenbloemen hebben twee vleugels als een vlinder (en dan later peulen, kruisbloemigen krijgen een hauwtje), simple comme un jour.
#24, je hebt gelijk Tedje, mijn Heukels is achterhaald.
Dirk, #17, spinazie is volgens Mergenmetz afkomstig uit Iran en handelaren brachten het naar India, waarna het al in 647 via Nepal in China terechtgekomen zou zijn. Het groeit dus wel in warme klimaten. En palak paneer is een heerlijk Indiaas spinazie gerecht.
#20, Jopie, zo ben ik ook opgevoed met enerzijds de amarant- en anderzijds de ganzevoetfamilie, maar in de nieuwe taxonomie valt dat allemaal onder de Amaranthaceae familie .
#21, 22, Dick, Astrid: Als je bij Wikipedia een plant opzoekt zie je meteen de hiërarchie in de taxonomie, die staat onder het plaatje, en alles is daar behoorlijk up to date.
#21 het is heel simpel. De Orde is een rang hoger in het classificatiesysteem. Dus alle families vallen onder de orde. Rijk-Klasse-Orde-Familie-Geslacht-Soort. #22 herkennen doe je ze aan de eigenschappen en de verschillen. Met bijvoorbeeld een Flora of op soortenbank.nl kun je ze determineren. Veel namen hebben wel degelijk een verwijzing naar de eigenschap van de soort, geslacht, etc.
#21: dat is precies wat ik ook nooit zo snap hoe je planten kan herkennen of het vlinderbloemigen, kruisbloemigen enz zijn. Aan de hand van zakjes zaad waar het op staat weet ik wat voor soort het is, zoals kolen die schijnbaar allemaal? tot de kruisbloemigen behoren, maar waarom het zo heet en hoe je andere planten kan herkennen die daar ook toe behoren? Geen idee.
Kunnen jullie dat hier eens uitleggen: wanneer ben je als plant familie, en wanneer van dezelfde orde?
Sorry Tedje, andere familie, zelfde orde.
Ja dichtbij spinazie inderdaad, zelfde familie.
#3 Cecile ik kan niet zeggen waarom eerlijk gezegd ... Bij mij komen die dingen af en toe op, ik heb ze niet gezaaid, laatst nog in een pot waar tijm in zou moeten zitten, een beetje tijm, en dan deze erbij. Mijn gewoonte is alles waar ik de naam niet van weet te laten staan tot ik het wel weet. Als ie zo is, duurt het niet lang meer of de bloeiwijze komt eraan, en dan weet je het zeker.
# 16 Astrid, nee zevenblad hoort bij een andere familie, dat is een schermbloem (denk maggikruid, engelwortel), amarant heeft een eigen familie en die zit in een heel andere orde zelfs, de anjer orde.
@astrid: het feit dat een plantje zich hardnekkig uitbreidt heeft weinig met de soortsindeling of verwantschap te maken, kweek is nog erger (als je een cm wortelrest op 15 cm diepte in de grond vergeet komt het een week later weer gewoon op) maar het is een gras, een monocotyl dus. plantkundigen kijken naar de bloembouw voor de soortnaamgeving, amaranth is verwant met onze spinazie, maar die groeit slecht onder de tropenzon. jouw rode amaranth zeya wordt in Griekse spinaziegerechten verwerkt (in Grieknland dan, niet hier bij de Griek, die vinden souvlaki en gyros al gek genoeg voor den hollander).
Heel toevallig heb ik de rode amarantkers 'zeya' in 1 van mijn MM vakken gezaaid dit jaar, een aantal(die de meeste zon zien) staan al redelijk hoog. Laatst heb ik een blaadje geproefd, lijkt heel licht op rucola, minder scherp en morgen ga ik de eerste paar blaadjes voor de sla oogsten. nog niet veel, dus het zal meer deco zijn. Maar hier gaat het ook een vaker gegeten groente worden, iig in de sla.
Weet je wt mij te binnen schiet Jopie? Je hebt het over dat het als onkruid bekend is hier en ongevoelig voor round-up. OP het moestuinforum hadden ze het een keer over zevenblad, een gewas die ook eetbaar is en ook niet uit te roeien in de tuintjes. Is dat dan misschien hetzelfde of van dezelfde familie ofzo? Of gewoon heel andere soort?
Het is geen basilicum, het is inderdaad een Amaranthus soort, waarschijnlijk A. hybridus of A. retroflexus . De Nederlandse namen zijn basterd amararant , de tweede papegaaien kruid.
Ik kwam Amaranth voor het eerst tegen in Suriname, waar verschillende variëteiten op de markt aangeboden werden. Later at ik het in Frankrijk op een vakantie met veel tijd en weinig geld en weer later bleek het overal in tropische gebieden te vinden te zijn. Het zou me niet verbazen als het wereldwijd één van de meest gegeten bladgroentes is.
Op onze boerderij groeit het als onkruid op de allerwarmste hoekjes en daar kan het ook massaal voorkomen. Maar het is hier eigenlijk alleen bekend als onkruid, en in de VS (Palmer's pigweed) was het het eerste gewas dat ongevoelig werd voor Roundup.
Amaranth is een heerlijke groente, klanten in onze winkel van Afrikaanse of Surinaamse afkomst worden helemaal gelukkig als ik tijdens het schoffelen de moeite neem een paar bosjes mee te nemen. Hier nog een Kameroens recept voor Amaranth met pinda, gerookte vis en rode (ongezuiverde) palmolie.
Heeft toch heel veel weg van een Basilicum soort, het grotere soort dat je in Frankrijk en Italië veel ziet. Die van de supermarkt (#4) is meestal de kleine soort met van die omgekrulde bolle blaadjes.
voordat mensen denken dat amarant amarant is : er zijn honderden (onder)soorten van, van pimpelpaars tot lichtgroen, en van kleinbladig tot grootbladig, en van regelrecht onkruid (de meesten) tot veredelde typen, meest voor Afrikaanse(en Surinaamse) en Indonesische markt. Frank zou dat ook moeten weten, want heeft het er zo vaak over. na U.
aubergine?
Het blad zou verse oregano kunnen zijn maar de stelen herken ik niet echt uit mijn eigen tuin, die zijn roodachtiger.
De vage kartelvorm doet eerder denken aan citroenmelisse.
Dat soort dingen heb ik geen sjoegen van Jopie wat dat betekent, ik zaai iets uit een pakje waarop staat wat het wordt en pas als de groente eraan hangt herken ik het tot ik hetzelfde plantje een volgende keer zaai, maar al die groeisoorten? Vlinderbloemigen, ik weet dat bonen, erwten en sugarsnaps het zijn, maar waaraan je ze herkent??? En zo meer.
Basilicum is kruisbladig...........
Ik heb wel ff moeten googlen op afbeeldingen van basilicum, maar idd, ik ga er ook voor, heb enkele afbeeldingen gevonden met deze vorm blad. Zou het misschien de Griekse(magic whitye) kunnen zijn?
Geen idee waarom het bij ons nauwleijks gegeten wordt(als het basilicum is), ik heb het eens gehad, maar vind het niet lekker en vaak doe je dit soort dingen door sausen enz en niet bij de bloemkool?
Misschien de schuld van de spanjaarden? http://www.inkanatural.com/en/arti.asp?ref=amaranto-en ¦de link goed insluiten lukt me niet, maar het leek op Palmer amaranth. Geen voedsel, maar een vervelend onkruid, waar ook al op grote schaal glyfosaat resistentie bestaat. Dus ik ga ook voor een of andere amaranth
Basilicum heeft rondere bladranden, en boller blad. Op de afbeeldingen die ik kan vinden heeft stevia meer gekarteld blad, maar ik ken het plantje zelf niet. Het zou een soort wilde spinazie kunnen zijn, maar dat heeft juist vaak weer erg gebobbeld blad, ofschoon er heel veel soorten zijn. Voor een bladkool-achtige (amsoi bv) zijn de stelen te lang. Het heeft ook wel iets weg van melde, maar eigenlijk weet ik het dus gewoon niet.
Stevia? Het lijkt ten minste op de foto van stevia plantjes in mijn suikerbieten dossier. Op 25 november 2011 heeft de Europese Commissie de plantaardige zoetstof stevia toegelaten voor gebruik in voedingsmiddelen. Het product is veilig volgens de Europese voedselautoriteit Efsa voor menselijke consumptie.
Ook omdat basilicum bij mij in de tuin meer glimt en wat meer afgerond er uit ziet.
Enne met flink wat stevia kun je het portaal van de eeuwig jeugd binnenlopen, zegt men.
Omdat de blaadjes op de foto er uitzien als de blaadjes van een plantje in een potje dat ik kocht bij Lidl en waarvan Lidl zegt dat het basilicum is en er in elk geval naar ruikt.
Wouter, Tedje: waarom dan?
Graag niet alleen raden, maar ook uitleggen waarom je denkt dat dat het zou zijn!
Het lijkt me groene amarant
Basilicum.
Dan was mijn groene shiso-reactie wat aan de late kant .... (had #15 niet direct herkend als oplossing)