Inzendingen voor Foodlogs planten- (c.q. vruchten, noten, zaden, kiemen, wortels, bladeren, groenten, fruit, bessen, knollen etc) quiz zijn welkom op redactie@foodlog.nl.
Fotocredits: Egbert Jonkheer
We gaan door met de Foodlog-ken-je-eetbare-plantenquiz!
met je neus er bovenop dus,astrid, die boonhelften zijn de zgn dicotylen van Henric, en dat uiensprietje heet monocotyl, bij de pronkboon en de tuinboon en de erwt blijven die helften dan weer, waarom weet ik niet, onder de grond zitten tot ze helemaal uitgezogen en verschrompeld zijn, het is me wat allemaal.
#14 Dirk: ik zie het in mijn MM ook zo vaak, bijv bij de bonen, daar zitten de helften van de gezaaide boon ook vaak nog gewoon aan de blaadjes/stengel vast, vallen later toch wel eraf. Zo zijn er meerdere plantensoorten, vorig jaar heb ik mijn klimcourgette moeten helpen door uiteindelijk het hulsje van de kiemblaadjes af te halen, ze wilden het zelf maar niet doen.
Voor de bieslook soorten heb je niet eens aarde nodig, ik heb van die zaadjes die dan chinese bieslook kiemen heten om in de sla te doen, die doen het ook op natte watten.
Ik heb een stuk of 4 foto's uit mijn eigen makkelijke moestuinbakken van vorig jaar gemaild, misschien zijn die ook leuk voor deze kwis
@ astrid: het is nog gekker, aan de bovengrondse kramspriet van die uienkiemling zit het zwarte zaadje nog , terwijl je dat nu juist met zoveel zorg in de grond had gewerkt om te kunnen kiemen(als het tenminste nat genoeg is in die bovenlaag). alle graanplantjes die in NL hun neusje boven de grond steken doen dat trouwens ook met maar een kiemblaadje, maar die houden het zaadje wel benedengronds.
Dat was ook het eerste wat ik dacht, uiensoorten komen op die manier op, alsof ze moeite hebben om de punt van hun blad uit de grond te trekken, andere plantjes beginnen 9 van de 10 keer met 2 kiemblaadjes.
Blijkbaar toch nog een vrij eenvoudige opdracht. Het goede antwoord is inderdaad ui. Zaaiui mag ook, maar ook een plantui is ooit op deze manier begonnen, dus dat levert geen bonuspunten op. Dat de ui zich in het 'kramstadium' (al was het alleen al omdat het zo'n mooi woord is) bevindt, was een mooie toevoeging geweest. De troostprijs gaat naar Joep Goossens, voor het beste Google-werk.
de vinger is niet die van een hippe tuinier of tuinierster, maar van een beroeps, dus ik denk geen knoflook of bieslook, en dat wit aan de basis is natuurlijk het kenmerkende, zilverui toch? Leuk gedaan Cecile!
Zilveruitje.
't Zal toch wel een ui zijn:
Met zijn autosleutel krabt Marcel Hopmans op de plek waar een rijtje uien moet zitten. De akkerbouwer uit Fijnaart (N.-Br.) vindt gekiemde zaadjes, maar ook zaad dat droog ligt. Helaas is mijn haspel stuk, anders had ik ze beregend. Nu hoop ik op een buitje.
Een enkel plantje kleurt al een beetje groen. Die heeft al licht gezien.
Dick, een sperzieboon is een dicotyl, die heeft twee kiemblaadjes. Al die uiige dingen hebben er één.
Een vieze vinger.
Waarom kiest iedereen hier voor iets uiigs, en niet voor bijv. een bietje of een sperzieboon?
Bieslook (omdat dat nog niet genoemd is)
Inmiddels sluit ik mij bij Hans en Piet aan.
Knoflook
Zaaiui
ui
prei
De natuur is wonderlijk Dirk. Ik vind het altijd weer heerlijk om te zien hoe alles opkomt en dat ik er dan van kan eten.