Altijd al willen weten wat 'iets' is? Mooie foto? Stuur in voor Foodlogs zomerquiz: redactie@foodlog.nl.
Fotocredits: Foodlog Media
Ik denk te weten wat dit is. Maar ik wil het graag zeker weten - dus: alle hulp is welkom!
Dirk, het risotto-boek van Florine kopen! Een must!
@ florine: ben inmiddels in chisinau beland, economisch en culinair geen bijzonder land, die hongaarse vissoep, van zoetwatervis en zoete paprika,, beviel me niet, alle soepen worden gekruid met een weeig kruid dat wel iets aan kalmoes doet denken (als je dat tussen je vingers wrijft) zelfs de straten waar je doorloopt hebben die weeige geur, neen, niet iets om van te genieten (maar ik ben aan zee opgegroeid, en wel dol op vissoep vd mediterranee, liever niet al die nlse vd restaurants, waar steevast zalm en mosselen in ronddrijven, op basis van een simpele bouillon, vrees ik). nu moet ik toch je boek maar eens aanschaffen, als ik thuis ben dan. van die morellen (meggy) wordt in Hongarije ook heerlijk gebak en zelfs een roze bier gemaakt, die meervallenkibbeling was vrij gewoontjes, net als de echte kibbeling. en in Sibiu de rauwe witte kool terug naar de keuken gestuurd, maar wel moeten betalen. maar wat is die pompoen met dat ronde blad nu toch???
@Dick Zavel #26
Jazeker, gezellige conversatie. Geen idee of het van Dick mag. Maar het gaat over lekker eten, gerechten, voedingsmiddelen zo je wilt, dus waarom niet... Hopelijk ook interessant voor andere volgers van deze draad.
Gefrituurd spek van de meerval? Was dat lekker? Gin van morellen, dat is natuurlijk dodelijk lekker met een zigeunerstrijkje erbij ... Kreeg je daar ook die beroemde vissoep ?
Ja het recept voor risotto met kikkers staat ook in mijn boek en het fenomeen kikkerfestival is tevens uitgebreid beschreven.
Fazant met zuurkool is gewoon ouderwetse winterkost voor als de zuurkool in het vat klaar is en de jacht is geopend. Zuurkool met een goede biologische kip of parelhoen kan natuurlijk ook. Maar die fazant kan qua smaak beter op tegen de zuurkool. Zeker als de poelier het dier een week of twee op verzoek heeft afgehangen om te laten besterven zodat zijn vlees ook lekker mals is. Het heeft dan bovendien een heerlijk volle smaak die ik prefereer boven die van te kort afgehangen fazant. Leuk reisje maak je zo te lezen.
halteperto (hal =vis, teperto =spek) is idd eensoort kibbeling, maar dan hier in Szeged van het spek (??)van de meerval, vette en loeigrote(tot 100 kg) vis die wel een gerecht naar de stad benoemd kreeg, Zegedi Halteperto dus, niets bijzonders op het Halfesztival, waar door de vele drank (lekkere gin van morellen), goedkoop bier en de wijn (en loeiharde, vals gespeelde muziek, hongaars en weens)de smaakpapillen niet meer optimaal fungeren. zuurkool toch niet gevonden, wel een koolsalade, en een boekje gekocht geheel over de kaposzta, kool dus (zou dat in NL er ook zijn?), en jawel daar zag ik weer de fazant met zuurkool, de o zo bekende combinatie (waarom toch?). heb toch nog een boemeltje naar roemenie gevonden, dus morgen verder. staat de kikker die ze in Veneto graag eten ook in je boek? die is bij ons weer makkelijk te vinden (sinds kort). ik dwaal wel af, leuk zo hier met je te converseren trouwens. mag dat wel van dick?
@Dirk Zavel #24
Karper in het zuur of karper met zuurkool, is niet voor niets een geliefde combinatie voor deze vis. Hij krijgt zo wat meer pit. Halteperto is ook karper, maar dan in repen gesneden filet, gepaneerd met gekruide bloem (paprikapoeder etc.) en dan in hete olie gebakken of gefrituurd. Meestal met rauwe rode uienringen geserveerd. Maar met zuurkool lijkt me dat ook erg lekker. Soort luxe kibbeling.
In de Veneto leerde ik karperfilets in duimdikke en duimlange repen te snijden, te wentelen door rijstebloem (bevat veel suikers) en ze dan in hete olie te bakken en bestrooid met middelfijn gemalen zeezout, te serveren als antipasto. Van Kop en graten wordt samen met ui, laurier, knolvenkel en andere harde groenten bouillon getrokken (niet langer dan 30 minuten op laag vuur) het gare visvlees van kop en graten gehaald. Met bouillon en visvlees wordt een piekfijne risotto gemaakt (zie Tutto Risotto). Maar eerst die karper vinden...
net nog even stukjes karper geprobeerd, al 40 jaar niet meer gegeten, laatste x dat ik het kocht was op de wageningse weekmarkt, sindsdien eigenlijk niet meer gezien, vanavond ga ik halteperto met locale zuurkool maar eens doen (toch ergens gezien), geen idee welke vis dat is, maar, eerlijk gezegd, wat denk je, kan het zijn dat zoetwatervis toch een acquired taste is? ik heb toch liever schol of haring, omdat we dat van kindsaf gewend zijn?!joodse mensen eten wel weer met smaak karper van kleinsafaan, de snoekbaars gaat nog wel. het stationnetje waar ik mijn reis mee wilde voortzetten naar roemenie blijkt overwoekerd met klimplanten en spinnerag, dus ik vrees dat ik terug moet keren uit deze negorijen, geen hollander te zien of , beter, te horen (en de amerikanen die ik spreek zijn er omdat ze met een hongaarse vrouw van hier getrouwd zijn). zometeen de zoete Tokajer uiproberen van een standje (ook zoiets uit mijn omas tijd, zou dat nog te koop zijn bij de wijnhandel?)
@Dirk #22
Wat een leuke reis maak jij! Kun je een kookboek mee vullen! Zoetwatervis, ook zo'n onbekend verschijnsel op onze vismarkten. Behalve dan uitstervende paling, gekweekte snoekbaars en heel, heel af en toe een verdwaalde karper.
ik leer allerlei zoetwatervis kennen hier florine, op dat festival, karper heet ponty, meerval harcsa,maar zuurkool nog niet gezien, ik snel er zometeen weer heen, duizenden mensen op lange banken zitten rode vissoepen te eten, in de regen, maar dat schijnt ze niet te deren, ik had een klein soort snoekbaars, sult, gebakken dus,sullo (niet te verwarren met de fogas), de kop moet je tussen je tanden laten kraken en de wangetjes eruit vissen, wat een belevenissen hier, nu moet ik nog uitvissen wat pistrang, haltepertoe en hekk is, en dan weer verder. als ik toch nog zuurkool zie, meld ik het, kool is kaposzta, maar sauerkraut moeten ze toch ook verstaan in oud habsburg? en op fietstochtje allerlei gekke pompoenen gezien, flesvormige, allerlei kleuren, behalve natuurlijk die met die ronde blaadjes van Celine!
@dirk #20
Probeer nog even op de valreep zuurkool met karper te eten. Ook een classic uit die streken.
jammer florine, ben wenen al voorbij en nu in szeged, en sjouw in mijn rugzak nu beemsterkaas mee en Pick wintersalami, uit de fabriekswinkel zelf, wat blijkt hier? szegediner goulash is zeker iets weens, de szegedi gulyasleves(iets anders stond nietop de kaart) is zonder zuurkool, en terwijl er csipetlek in zou moeten zitten, viste ik alleen aardappel en wortel (en komijn, dus geen karwij) op, ober erbij geroepen die met een schoteltje csipetlek kwam aanzetten maar had die soep al bijna op. het hongaarse orkestej speelde ook nogal vals, maar wel weer tulpen uit a,dam voor mij. er is hier een festival van zoetwatervissoepen (getrokken in enorme bogracsketels, het geurt er naar houtvuren, lang niet meer geroken) aan de gang, groots, de regionale vis is karper maar snoekbaars, fogas, ook overal te krijgen, tong en schol nog nergens gezien, lol!
@Dirk Zavel #16
Houd me aanbevolen voor zaden van die bijzondere Feldgurken. Die kan ik denkelijk wel in een grote tuinpot langs de gracht kweken als jij ze op je balcon kweekt.
En blijft die liter pompoenpitolie wel goed als je er 2 jaar mee doet?
Probeer daar in in Wenen eens een pot met zoute augurken te kopen! Ze worden gekruid met plakjes knoflook die in de augurk worden gestoken. Oud Joods recept.
Hallo Ivo, ik denk dat wat jij voor een patisson aanziet het lichtspel tussen de bladeren is. De foto in #13 laat een bol vruchtbeginseltje zien, en de vruchten die zich nu ontwikkelen zijn knalgeel en lijken een 'steel' te krijgen.
Patissons zijn inderdaad net cadeautjes, met hun schulprandje en lichte kleur - en bovendien lekker!
Volgens mij is dit een Pattison. Je ziet ze weinig op Nederlandse groentekramen, jammer genoeg want het is een vrolijke groente met een smaak die vooral aan courgette doet denken. Op de foto zie je ook een soort licht groene vliegende schotel. De plant op deze foto lijkt wel wat water te kunnen gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten van, in verschillende kleuren. Check voor een overzicht de website van Vreeken's Zaden.
toevallig gisteren hier in wenen een lekkere kuerbissoep voorgeschoteld gekregen florine met een straaltje gitzwarte kuerbiskernoel gedrapeerd idd zoals je zegt heel zuinig ermee zijn het overheerst snel ik doe al 2 jaar met een literfles. op de nashmarkt 2 soorten feldgurken, de echte (kort en dik en met stekels en zaadjes), en allerlei dun en krom goed waarvan ik vermoed dat het de gewone kaskomkommer is die gewoon buiten in het veld op de grond wordt geteeld, zaadjes van de echte liggen klaar voor je voor volgend seizoen. morgen op naar Szeged!!
@Cécile #13
Tsja, er bestaan veel verschillende rassen geteelde pompoen. Allemaal eetbaar, behalve de sierpompoen die bitter smaakt; ze worden ook wel sierkalebas genoemd; ze hebben allerlei verschillende kleuren van geel tot groen/oranje.
Okee, ik zie het nu aan de nieuwe foto dat het idd in de courgette/pompoen familie hoort. Het vruchtbeginsel lijkt niet op een courgette, maar niet alle pompoenen zijn eetbaar. Ik weet de hokkaido, die tulband modellen die je in oranje en groen/grijs hebt en de flespompoen. Welke nog meer eetbaar zijn kan ik niet zo benoemen.
@Astrid, het is geen oost-indische kers, dank voor je fraaie foto!
Ik denk dat het inderdaad een pompoen is, want de vrucht die ik zich zie ontwikkelen is heldergeel en hij bolt lekker op. Maar misschien helpt deze foto ook wel: een vruchtbeginsel onder de - in dit geval dus vrouwelijke - bloem.
Wat voor pompoen zou het zijn? Zijn alle pompoenen eetbaar?
Daar zeg je wat Florine, ik heb afgelopen voorjaar oost-indische kers in mijn MM gehad, het blad lijkt er wel wat op en zelfs het bloemetje lijkt erop, die is dan nog niet volledig uitgekomen. Cecile, ik mail je even mijn foto's van de oostindische kers, kan je het vergelijken misschien?
Nou, laatste gooi: Blad van Oost-Indische Kers met daarachter op de grond misschien courgette (vanwege dat gele bloempje). Het is gewoon een verwilderd moestuintje waar Oost-Indische Kers zijn gang mag gaan. Die hoge gladde lichtgroene stelen met hier en daar vertakkingen en dat grote blad, brengen mij op dit idee. Wat ik mis zijn de bloemen en dat begrijp ik niet goed want 's zomers zijn die juist volop aanwezig. Maar misschien is er omheen gefotografeerd of even geplukt om herkennen lastig te maken.
@Dirk Zavel #9
Die pompoenpittenolie was vroeger te koop bij Oil & Vinegar in hele kleine flesjes. Maar het is ook in goede biologische winkels verkrijgbaar.
Lekkere olie om een drupje door een aardappelsalade te doen. Het is evenals olie van sesamzaad heel sterk van smaak dus zachtjes aan ermee.
zowel courgette (veel grotere bloemen) als de meeste pompoensoorten hebben sterk tot zeer sterk gelobde of ingesneden bladeren, deze heeft vrij ronde, dus ik ben ook wel benieuwd wat het is, in het land waar ik nu ben is pompoen,kuerbis een belangrijk gewas, waaruit een dure olie (kuerbiskernoel) wordt gewonnen, die ik in nl nog niet tegengekomen ben (Maar die vast wel ergens te koop is), er zijn ook wel allerlei wilde pompoenen en meloenen,met oneetbare vruchten, meest in zuidelijker landen, onkruid dus, deze ken ik niet.
Tegen Poetin voor komkommers!
https://learni.st/boards/25935/learnings/183238-cucumber-nutrition-facts-and-health-benefits
Ik zou zeggen een pompoen. Welke soort precies is moelijk te zien aan de bladeren, wel aan de beginnende vruchten (ik heb zelf 2 soorten pompoenplanten staan, die zijn niet te onderscheiden). De bloem die je ziet lijkt geen vruchtbeginsel te hebben, en is dus ws. een mannelijke bloem. Dat duidt op relatief lage temperaturen (onder de ca. 18 tot 22 graden) komen er mannelijke bloemen, daarboven komen er vrouwelijke bloemen met een vruchtbeginsel. Pompoenbloemen kunnen net als courgettebloemen worden gevuld.
Cécile,
Bloemen van pompoen kun je prima vullen na verwijdering van de stamper. De bloem van een komkommerplant ook denk ik zo, al heb ik daar nog nooit de hand op kunnen leggen.
De foto is 's middags genomen, als de (Zuid-Franse!) zon volop op de bladeren staat. Dan gaan ze inderdaad een beetje slap hangen. 's Ochtends staan ze fier rechtop, en na dat frisse buitje dat hier gisterenavond viel al helemaal!
Als het nou pompoen is, kun je dan ook de bloemen daarvan vullen of behandelen zoals courgettebloemen? Bloeien komkommers ook op zo'n manier?
Ik dacht ook meteen courgette vanwege dat gele bloempje helemaal verscholen tussen de bladeren. Maar courgette heeft toch ander blad. Dus ik blijf het houden op pompoen.
En ja, er moet zeker een regenbuitje overheen dus deze foto is al een tijdje geleden gemaakt want na de afgelopen week is er overal voldoende water gevallen om dit blad weer op te peppen lijkt me zo.
Zie ik daar rechts een gele bloem ertussen? Dat lijkt idd wel een bloem die in deze rassen behoort, courgette, pompoen, komkommer enz, maar wat voor gewast het precies is? Ik ben wel benieuwd. Overigens, zodra je vrouwelijke bloemen ziet kan je het meestal al zien, iig bij de courgette is dat het geval, want die bloemen groeien al aan een soort mini courgette die groter wordt als de bloem bevrucht is. Kan je dat ook met pompoenen enzo zien, dat er al een mini gewasje onder de bloem zit?
Een gewas wat dringend behoefte aan water heeft ;-)
Pompoen te oordelen naar de ronde vorm van het blad dat niet zo 'ingesneden' is als dat van komkommers of courgettes.
@Dirk Zavel #28
De geur die je beschrijft doet me denken aan ruta graveolens, wijnruit. Had ik ooit in mijn stoeptuitnje geplant omdat ik de vorm en grijsgroene kleur van het blad zo mooi vond en de bloeiwijze (kleine gele bloempjes). Maar de geur beviel me niet en na enkele jaren heb ik de planten gerooid.
Vieze soep en nare rauwe koolsalade, zoek je geluk maar bij de morellengin en de zure kersentaart.
Cécile kan uitsluitsel geven over de pompoen. Ze zou het aan haar buurvrouw vragen.