Wat zien we hier, en waaraan zie je dat?
Fotocredits: Egbert Jonkheer
Van de bloeiende en toch eetbare laurier naar...
Rauw in de sla is het enige andere wat ik met postelein deed Egbert, of misschien kun je het kort roerbakken, dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar zou een optie zijn.
Ik had er wat gaten ingehakt zoals je ziet, voor iets meer groeiruimte. Verder niet uitgedund.
Iemand nog culinaire tips? In een stamppotje met spek en aardappels zijn heel veel dingen lekker, ook postelein. Maar verder zou ik niet weten wat er mee te doen.
Sorry Egbert, het kwam niet zo georganiseerd over als de meeste rijen met sla, radijs en boontjes in de meeste groentepercelen die ik wel eens zie hier en daar. Maar het eindresultaat ziet er mooi uit! Heb je dat nog uitgedund?
Egbert stuurde ook nog een fraaie foto van zijn eindresultaat. Een 'mooie snede', inderdaad!
Nou ja #3: 'slordig , gemakzucht'. Een culinair schrijfster stort toch ook geen bak met letters leeg? ;-) Ik had er aardig mijn best op gedaan. Het heeft in ieder geval geresulteerd in een mooie snede postelein. De rode steel en de vlezige blaadjes zijn al genoemd als belangrijkste kenmerken.
Bietjes/krootjes was ook het eerste wat ik dacht, zo zien de kiemen bij mij er ook uit als de bietjes 'bluta' opkomen, maar ik weet dat meerdere groentesoorten er ook zo uitzien, mijn rode amaranth had bijv ook rodesteeltjes bij het kiemen.
Mijn bietjes waren wel rood toen ze opkwamen, maar niet zulke korte ovale, vette blaadjes. Ook kwamen de meeste in dichte groepjes op omdat het zaad uit kluwen zaadjes bestond. Ik houd het nog steeds op een soort postelein. Mijn groen-bladige sier postelein had tijdens het ontkiemen roze steeltjes met groene ovale dikke blaadjes.
Bietjes. Dat zie je aan het rode stengeltje.
Gokje, radijs
Zomergroente, zo dik gezaaid? Is het zomerpostelein?
Ziet er net zo uit als de "Pourpier", een sier portulaca die ik ooit in Frankrijk kocht en zich hier zelf inmiddels uitzaait. Dan denk ik dat het hier ook een soort postelein betreft.
Niet uitgekwist, maar aan kiemplantjes is niet zo heel veel te zien, en dus niet te raden.
Wat is het stil? Zijn de Foodloggers uitgekwist of is dit raadsel - een heuse zomergroente - te moeilijk?
Moet het dan altijd eetbaar zijn voor deze quiz? Dat is wel beperkend.
Gezien de slordige manier van opkomen, leek het me toe dat het zichzelf heeft uitgezaaid.
Zoniet, dan heeft iemand de zak met zaadjes leeggegooid uit gemakzucht. Maar goed, als het altijd maar weer eetbaar moet zijn, dan zou het een of andere cress kunnen zijn .
die kun je toch niet eten Florine? of is dat wellicht inmiddels, sinds Ottolenghi, ook een smakelijke groente geworden? Ik kom tegenwoordig vaak allerlei gewone jonge rauwe rodebietenblaadjes tegen op mijn bord in restaurants, voor de smaak? of de kleur? daar lijkt het wel op, gezien de slordige dichte stand, want voor knolletjes staat het echt te dicht.
Zouden het opkomende springbalsemienen kunnen zijn?
#15
Kijk Egbert, die kale plekken (die ik toedichtte aan slordig zaaien of natuurlijke verspreiding van het zaad) heb jij dus gecreërd... Of begrijp ik je verkeerd.
Overigens kan ik me voorstellen dat die postelein het goed kan doen door een risotto als het blad op het allerlaatst door de risotto wordt geroerd (dus niet meer meekoken). Bij risotto met courgette, met vis, met saffraan of met tomaat, pompoen, Venetiaanse witvisjes, of gewoon kastanjechampignons... Het gaat om dat frisse accent en het knispertje dat de postelein kan meebrengen in een risotto die niet al te overdonderend van smaak is.