Vanmorgen trof ons 'weer zo'n berichtje'. Zelfs in kleine hoeveelheden gegeten, zou de nicotine in tomaten en paprika's helpen tegen Parkinson, een ziekte waar 1,5% van de bevolking aan lijdt. Jaarlijks veroorzaakt de aandoening - die net als borstkanker, deels genetisch lijkt - in ons land zo'n 5.000 doden, terwijl zo'n 200.000 mensen lijden aan de zware ongemakken. Om Parkinson te ontlopen kun je alleen geen aanwijsbaar stukje van je lichaam laten verwijderen. Je schijnt er dus wel preventief tomaten en paprika's tegen te kunnen eten. Zelfs matige hoeveelheden zouden al helpen, al zeggen de onderzoekers zelf dat het onderzoek echt nog herhaald moet worden om een causale relatie vast te kunnen stellen.
Maar... hoe moet je dat als gewoon mens nou lezen? Iedereen is bang om de ziekten te krijgen waaraan zijn of haar ouders leden of dood aan gingen. Naar aanleiding van het 'gezonde nicotine nieuws' dat de hele Engelstalige wereld inmiddels breeduit heeft overspoeld, zullen ongetwijfeld nieuwe tomaten- en paprika-eters geboren worden. Maar stel nou dat er volgend jaar echt een causale relatie wordt vastgesteld, is er dan een 'kans' dat het eten van tomaten en paprika's jou helpt zoals Nicky's en Angelina's preventieve mastectomie van 2 borsten?
We doen een beroep op academici en dokters om het Nederland hier te willen komen uitleggen.
Fotocredits: 101 Ways to make Ketchup, uitsnede, Mylor
Wat een gekinnesin, dat getwit! De volgorde was misschien iets anders, maar naar mijn idee legde de Foodlogredactie in dit geval geen teveel aan diplomatie, bescheidenheid of introspectie aan de dag. In combinatie met een wat verwarrende tekst, suggestieve foto, afwezigheid van de hoofdredacteur, en een misschien wat heetgebakerde ZZP-er het ideale recept voor een pittige pennestrijd. Toch goed dat je het nog even aankaartte.