'Laagwaardig restproduct'
"Als je iets eet, eet je ook iets niet. Want bij dat glas melk dat je drinkt en dat eitje dat je bakt, hoort ook een ander product: de man. En met dit mannetjesdier weten we maar moeilijk raad. We voeren het als restproduct aan andere dieren, verwerken het tot relatief laagwaardig vleeswaren of – als we het echt niet meer weten – maken ze af. Hoe kan dit? En kan dit niet anders?”, vragen de initiatoren zich af.
Denk mee over manieren om van mannetjesdieren meer te maken dan een hinderlijk of zelfs kostenverhogend 'bijproduct'Jaarlijks gaat het in Nederland om 40 miljoen haantjes, 75.000 bokjes en 1,4 miljoen stiertjes, waarvoor geen plaats is in onze voedselsystemen. Met de Mannenvlees BBQ brengen de organisatoren 'een ode aan de haan, bok en stier'. Ze nodigen bezoekers uit om mee te denken over manieren om van mannetjesdieren meer te maken dan een hinderlijk of zelfs kostenverhogend 'bijproduct'.
De Mannenvlees BBQ vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2015. Om 12.00 uur verrichten Anne-Marie Spierings (gedeputeerde Agrarische Ontwikkeling Provincie Noord-Brabant) en meesterkok David Pauka (finalist Masterchef 2014) de officiële opening op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week ligt er iedere dag mannenvlees op de 4 meter lange barbecue.
Fotocredits: 'Grilled Goat', Eugene Kim
Paul, waarom is berenvlees niet te eten?
Ik denk je antwoordt al te kennen; het stinkt de pan uit!.
Echter de mythes rond berengeur blijven om allerlei redenen een moeilijk verhaal.
-Bij een goede! geurdetectie aan de slachtlijn zijn de "stinkers" er goed uit te halen (zijn er maar een %tje of 3á4). (Echter boze tongen beweren dat er slachterijen zijn die omwille van efficiëntie een minder goede methode/detectie toepassen.)
-Geltjes (vrouwelijk varken) kunnen ook skatool (hormonale stof) bevatten die mede veroorzaker is voor het veroorzaken van berengeur.
-In de fokkerij is er inmiddels een programma welk een (beperkte) garantie geeft op minder stinkers onder de nakomelingen. Kost wat meer maar dan heb je ook wat, echter zijn slachterijen nog niet bereid om meer te betalen voor deze dieren! (misschien iets voor een concept-varken?)
-Naast de genetica van het varken is het genoom in ons ook verantwoordelijk. Niet iedereen kan deze geur waarnemen. (je bent dus waarschijnlijk erfelijk belast met het verkeerde genoom en ruikt meteen of het varkensvlees van een beer of een gelt afkomstig is)
-Berengeur komt alleen vrij bij het verhitten van vlees. Van berenvlees kun je dus met een gerust hart broodbeleg maken (salami, gerookte ham) mits je ze niet opnieuw verhit.