Een vraag van mij n.a.v. Cecile #01.4:
"Producenten voegen suiker toe om technische en smaakredenen. "Daarbij is het nog steeds belangrijk dat mensen überhaupt meer groenten gaan eten en moet daarom de smaak acceptabel blijven, en de stevigheid van de groenten ook. Het zou dus contraproductief zijn als de groentefabrikanten ineens suiker en zout helemaal weglaten. [..] Reden voor toevoeging van suiker en zout in groenteconserven is de smaakbalans. Voor conservering wordt er water toegevoegd aan de groente (het zogeheten opgiet), zonder toevoeging van suiker en/of zout loopt het natuurlijk aanwezige suiker en zout in groente weg in het vocht. Hierdoor verliezen de groenten hun natuurlijke smaakbalans.""
Als ikzelf bijv. bonen week en kook, hoef ik geen suiker toe te voegen voor smaakbalans. Gaat dan toch in conserven de smaak achteruit? Dat 'opgiet'* kan nl. in principe in beide methodes weg gelaten worden of juist in het gerecht verwerkt.
* Ik ga er dan wel vanuit dat 'opgiet' het water is, waarin de bonen etc. gekookt/geblancheerd zijn.
Duim voor FW! Wat een armoedige reactie van de suikerpushers uit de levensmiddelenindustrie vereniging. De enige groente waar suiker in moet is rabarber. Verder dan dat komt het Wannee kookboek niet.