Gemiddeld krijgt ecoloog en stinkdier-expert Laura Simon minstens één melding per maand over dieren die hun kopje in het bekertje steken, maar dat er niet meer uitkrijgen. In de zomermaanden kan het aantal oplopen tot wel 12 per maand. Officiële schattingen ontbreken, maar het vermoeden is dat er nog meer gevallen zijn die niet gemeld of ontdekt worden.

Scharrelende dieren steken hun kop in de bekers om de laatste restjes op te eten, maar door de taps toelopende vorm en het aluminium deksel kunnen ze hun kop niet meer terugtrekken. Met name stinkdieren zijn de dupe, omdat ze zich door de bouw van hun poten niet los kunnen trekken. Zitten de dieren eenmaal vast met hun kop, dan gaan ze dood door verstikking of uitdroging. Ook bestaat het gevaar dat ze in paniek de straat op rennen, waardoor ze ook een gevaar kunnen vormen voor het verkeer.

Maatregelen
General Mills, de verkoper van Yoplait in de VS, is al jaren op de hoogte van de impact van zijn verpakkingen op de natuur. Camilla Fox, directeur van dierenbeschermingsorganisatie Project Coyote, heeft hierover al in 1998 contact gehad met het bedrijf. General Mills heeft daarop een extra rand aan de buitenkant toegevoegd en de waarschuwing 'Protect Wildlife. Crush Cup Before Disposal' op de verpakking gezet. Volgens Simon zijn deze maatregelen lang niet voldoende: "Het toegevoegde randje helpt de dieren niet en de waarschuwing is zo klein dat niemand dat leest".

Volgens Fox zou de oplossing kunnen zijn dat General Mills de vorm van de bakjes aanpast, maar het bedrijf zou dat een te kostbare ingreep vinden. Fox raadt daarom mensen aan om de bakjes schoon te spoelen voordat ze ze weggooien en hulp in te roepen wanneer ze een dier in nood zien. In Nederland is de verpakkingsvorm ook bekend van bijvoorbeeld het bekende strooibusje Zwitserse kaas.

Fotocredits: Yoplait Norton Photography