Wormen spelen een steeds grotere rol in de afvalverwerking. Eerder deze maand meldden wetenschappers het nieuws dat meelwormen piepschuim kunnen afbreken.

Ook voor de verwerking van organisch huis-tuin-en-keuken afval winnen wormen aan populariteit. In het buitenland adviseren inmiddels verschillende gemeentes hun bewoners 'wormenbakken' aan te schaffen of zelf te maken, meldt The Guardian. Göteborg, de één na grootste stad van Zweden, roept zijn bewoners op organisch afval te composteren om zo de kosten van afvalverwerking te kunnen reduceren. Kim Andersson, duurzaamheidsexpert van het Stockholm Environment Institute benadrukt: “Wormen zijn een ideale oplossing voor keukenafval. Ze versnellen het compostproces, verminderen de hoeveelheid organisch afval en maken waardevolle bodem voor gewassen".

Wormen zijn een ideale oplossing voor keukenafval. Ze versnellen het compostproces, verminderen de hoeveelheid organisch afval en maken waardevolle bodem voor gewassen.
Mooie bakken
Duizend wormen eten gemiddeld 2 kilo organisch afval per week. Aangezien ze zich snel voortplanten kan een particulier al starten met een stuk of 12 wormen. Behalve de wormen zelf zijn er allerlei bakken te koop en is het vrij eenvoudig om er zelf een te maken.
Voor mensen die een mooiere bak willen, komt het Zwitserse bedrijf WormUp komend voorjaar met stijlvolle bakken die mensen in de tuin of op het balkon kunnen gebruiken. Oprichter Erich Fässler: “We richten ons vooral op mensen die weinig ruimte thuis hebben. Iedereen die planten heeft kan profiteren van de vruchtbare grond die de wormen maken."

Vliegenlarven
Hoewel veel gemeentes het zelf maken van compost stimuleren, is er nog geen stad die zijn afval grootschalig met wormen verwerkt. Er komt overigens al weer een nieuwe afvalverwerkende insectensoort aan, die nog efficiënter is dan wormen. Andersson: “Multinationals testen nu het gebruik van vliegenlarven voor het maken van compost. Dit proces vermindert het organisch afval met 70%. Uiteindelijk kunnen de eiwitrijke larven wellicht zelf ook gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals veevoer.”

Fotocredits: Worm Bin, Jacob Levine