Het nieuws gaat al een aantal dagen rond; pas gisteren kwam Le Figaro ermee. Een iPhone verbruikt meer stroom dan een gemiddelde koelkast. Het hyper duurzame nieuwe gebouw van de Bank of America in New York gebruikt tweemaal zoveel stroom als het 80 jaar oude Empire State Building.
Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Steeds blijkt de online wereld de boosdoener. Alle mogelijke formaten platte schermen stellen ons in staat om altijd en overal online te zijn. En dat willen we ook, want we doen het massaal. Overal ter wereld.

Ze komen uit een rapport van Mark Wills, de baas van een consultingbedrijf op het gebied van energie en de digitale wereld. Mills berekende dat 10% van de elektra die de wereld gebruikt opgaat aan digitale schermen en de toepassingen die we daarop gebruiken. Dat gebruik zal nog nadrukkelijk toenemen in het komende decennia omdat we steeds zwaardere toepassingen kunnen draaien. Daarbij komt dat Facebook en Google inzetten op het aansluiten van iedereen in de wereld op hun cloud based applicaties.

Aangezien we ons nog kunnen herinneren dat we nog maar 10 jaar geleden geen enkele behoefte hadden aan de mate van connectiviteit van vandaag, mag de vraag gesteld worden of 'the digital age' hiermee in het geding komt. De industriƫle veeteelt zou teveel vuile energie kosten en daarmee verantwoordelijk zijn voor 18% van de totale CO2 uitstoot in de wereld. In navolging van actiegroepen ageert het bewuste publiek daartegen.
Nu blijkt dat de digitale economie eenzelfde pad opgaat, moet dan ook de eerlijke vraag gesteld worden of we ons bewust zijn van de nieuwe energievreter en hoe we daar in de toekomst mee om kunnen gaan.