In de Ondertussen van zaterdag 11 januari en zondag 12 januari vallen mij deze berichten op:

- oud-minister en ex-McKinsey adviseur Pieter Winsemius schiet de Nederlandse melkfabrieken te hulp in Trouw. Er is nogal wat verwerkingscapaciteit gebouwd toen het melkquotum verdween. Vervolgens ontstonden fosfaatproblemen en nu weer een stikstofcrisis. Minder koeien in Nederland en allemaal naar buiten, dat zou de oplossing zijn. Maar dan komen nieuwe fabrieken leeg te staan. Winsemius stelt dan ook een heel andere oplossing voor. Niet minder, maar nog méér melk. Dat doe je door minder koeien in totaal meer melk te laten geven dan nu; een en ander in gebieden die het meest geschikt zijn voor intensieve melkveehouderij, ook op stal. Winsemius ruimt er een half miljoen hectare voor in. In een gebied van nog eens een een half miljoen hectare moeten koeien heel extensief naar buiten om de weidevogels weer terug te laten komen. Industriële boeren en natuur- en vogelboeren moeten ruilverkavelen om in het gebied terecht te komen dat bij hun ambities past, vindt Winsemius. De melkfabrieken halen volgens zijn plan straks 15,5 miljard liter melk op, tegen 13,8 miljard nu.

- biologisch afbreekbare verpakkingen gooien we gewoon bij het niet afbreekbare afval (Financieele Dagblad). Dat ontdekten onderzoekers die zich vermomden als verkopers van nieuwe frisdranken in het Amsterdamse Vondelpark. Hun klanten konden hun bekertjes kwijt in de plasticbak, de gft-bak en de restafvalbak. De ontnuchterende uitkomst was dat meer dan 90% hun bekertjes in de plasticbak gooide, ongeacht of het biologisch afbreekbaar was of niet. Labels over afbreekbaarheid op het bekertje en ook voorlichting op de afvalbakken zelf veranderden daar niets aan.

- frequente (groene) theedrinkers leven langer én gezonder dan mensen die zelden thee drinken. Uit een groot en langlopend Chinees onderzoek zou blijken dat theedrinkers gemiddeld 1,4 jaar langer gevrijwaard blijven van hartproblemen en 1,26 jaar langer leven dan niet-theedrinkers. Het effect wordt toegeschreven aan de polyfenolen in groene thee (in zwarte thee zijn die weggefermenteerd). Voor het beschermende effect moet je wel je leven lang minstens drie dagen per week thee drinken. Het positieve effect geldt niet voor kruiden- of muntthee (Welingelichte kringen). 

Viskenners en kunstliefhebbers schieten de wetenschap te hulp in een uniek citizen science-project. Op het platform Zooniverse (waar burgerwetenschappers vanuit de hele wereld bij kunnen om dieren te helpen herkennen) zijn in het subproject 'Fishing in the Past' bijna 2.300 schilderijen, etsen, gravures en tekeningen bij elkaar gezet: eettafel- of keukenstillevens, en ook marktscènes. Als er maar vis op staat. Iedereen die denkt een vis te herkennen, kan zich als beoordelaar aanmelden. Zo hopen de wetenschappers tot een database te komen waarin zowel het voorkomen van vissoorten in Europa tussen 1500 en 1880 als de consumptie ervan inzichtelijk wordt gemaakt. Daarmee kunnen andere wetenschappers dan weer verder om veranderingen van aquatische biodiversiteit door de tijd heen uit te spitten. Wellicht kan de informatie uit verschillende historische bronnen ook nieuwe inzichten opleveren in klimaatverandering, vervuiling en de migratie van vispopulaties (Trouw, via Topics).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!