Volgens het statistisch bureau van het Franse ministerie van landbouw (Agreste) zal de druivenopbrengst dit jaar 1% kleiner zijn dan vorig jaar. Dat is vooral toe te schrijven aan de droogte in het begin van de zomer.

Naar verwachting produceert Frankrijk dit jaar 46,5 miljoen hectoliter wijn, een hoeveelheid die ondanks de daling nog altijd boven het vijfjarig gemiddelde ligt. De recente regenval kan er voor zorgen dat de verwachtingen nog iets naar boven bijgesteld worden, meldt Le Monde.

Bourgogne en Beaujolais fors minder
Sommige wijnstreken komen er echter beduidend minder genadig af. Vooral de Bourgogne en Beaujolais zien hun productie fors teruglopen. Daar zijn de druiven klein gebleven en wordt een daling van 11% voorzien. De Beaujolais alleen moet met een terugval van 25% rekening houden. Het grote wijngebied Languedoc-Roussillon mag zich verheugen op een stijging van 6%, schatten de statistici.

Rijping
Aan de vooravond van de vendanges blijken de meeste wijngaarden er gezond bij te staan, meldt het Ministerie. Door de warmte halverwege juli hebben vooral in het oosten van het land de wijngaarden met hittestress te maken gekregen. De hoge temperaturen hebben de rijping van de druiven vertraagd. Dankzij de lagere temperaturen in augustus en de regenval heeft de rijping alsnog doorgezet. De hete zomer heeft er voor gezorgd dat de wijnoogst vroeger dan ooit tevoren op gang komt. In de Beaujolais zijn de plukkers sinds deze week al aan de gang, nog eerder dan in de eerdere vroege jaren 2003 en 2006.

Ook de wijnsector zelf kijkt vol vertrouwen uit naar de aankomende oogst. Jérôme Despey, voorzitter van de wijnafdeling van FranceAgriMer, voorziet een "optimale rijpheid, met veelbelovende smaken en gisting", die voor een wijn van uitstekende kwaliteit gaat zorgen. Een buitje in deze dagen doet de wijn alleen maar goed, verzekert hij. "De wijnstruik lijdt graag en heeft een voorkeur voor droogte boven natte voeten", zegt hij in Le Monde.

Fotocredits: Syrah-druiven net voor de oogst, syvwlch