De nieuwe richtlijn is gebaseerd op de ‘bewezen relatie tussen de inname van vrije suikers, lichaamsgewicht en tandbederf’. De toename van de suikerconsumptie, al dan niet in de vorm van toegevoegde suikers, heeft de afgelopen jaren geleid tot een ‘ongezond dieet, gewichtstoename en een verhoogd risico op hartziekten, diabetes en kanker’. Gezondheidsexperts pleiten al langer voor een reductie van de suikerrichtlijn.
Bij een volwassene met een normaal gewicht komt 5% suiker in het dagelijks eten overeen met zo'n 25 gram, of 6 theelepels suiker. In een blikje frisdrank zitten gemiddeld al 9 theelepels suiker. De WHO maakt overigens geen onderscheid tussen glucose, fructose, sucrose of tafelsuiker. Ook maakt het niet uit of de suikers van nature in eten voorkomen (honing, fruitsap) of toegevoegd zijn door de producent.
Jammer dat ze inderdaad honing, siropen (is wel twijfel) en vruchtensappen (echt puur zelf vers geperst sap) ook mee nemen. Hier in de UK een uiters dubieuze item breakfast BBC gisteren met een 'nutritionist' die eigenlijk alleen maar aan het klagen was dat het niet haalbaar is en moeilijk en dat ze de richtlijn toch niet gaat volgen (hoeft ze ook niet uiteraard!). Met een beetj eopletten en lezen kan het makkelijk toch?