"Het klinkt barbaars maar het is de enige manier om de massa houtduiven onder controle te houden", zei gedeputeerde Naeyaert tijdens een infovergadering voor landbouwers in Damme. Hij had het over de afschietdag die eind februari zal worden georganiseerd in heel de provincie West-Vlaanderen. Want met houtduiven valt niet de onderhandelen.
Het is misschien een dwaze - barbaarse? - vraag, maar: waar plaatsen we dit dan binnen het verhaal van ethiek en dieren binnen landbouw? Is het überhaupt zinnig hierover zich zelfs al maar een mening te vormen?
ai, ai ! duifjes !
‘piepers’ zijn jonge duiven, goed doorvoed, of ze goed vreten ziet ge aan hun maag en krop als ge ze slacht. geen parasieten en geen anabole steroïden… wij noemen ze piepers, omdat ze nog niet koeren. soms binden de boeren hun pootje vast op het nest, zodat de ouden de jongen blijven voeren.
de bouillon van jonge duiven (van de karkassen en pootjes) wordt ‘jonge duuvinnesoepe’ genoemd, en de boeren in ons dorp beschouwen het als een afrodisiacum.
slachten gebeurt traditioneel; de kop aftrekken en leeg laten spartelen. de filets altijd even invriezen uit oogpunt van hygiëne. dan rosé bakken, trancheren en een portosaus er over.
http://picasaweb.google.nl/kookmarieke/Marieke/photo#5131264001967519074