De VN besloten in 1993 voor het eerst World Water Day te vieren. Een dag om extra aandacht te besteden aan het zoetwater op aarde. Ieder jaar wordt er een thema gekozen, zo kwamen er de afgelopen jaren thema's langs als Water en Voedselzekerheid (2012) en Water schaarste (2007). Dit jaar is het thema Water en Energie.

Er wordt op zeer uiteenlopende manieren aandacht geschonken aan Wereld Water Dag. Er werd een World Water Development Report samengesteld. Er zijn conferenties en er is een facebookfotocompetitie geweest. In diverse landen vinden bovendien evenementen en activiteiten plaats. Zo maakte AsapScience een niet mis te verstaan filmpje over wat er gebeurt als je geen water meer binnen krijgt.



Het filmpje komt aan het eind met een verrassende verwijzing naar een mogelijkheid om zelf ook iets te doen op deze Wereld Water Dag. Of eigenlijk, iets niet te doen. Het zal sommigen aanmerkelijk meer moeite kosten dan anderen, maar het principe is eenvoudig. Wie 10 minuten bewust van zijn smartphone of tablet afblijft kan een UNICEF-actie steunen. In ruil voor 10 minuten 'smartphone-onthouding' stelt sponsor Giorgio Armani geld beschikbaar dat besteed gaat worden aan schoon water voor kinderen in gebieden waar dat geen automatisme is. In het onderstaande filmpje kun je zien hoe het werkt. Of ga naar de site tap.unicefusa.org om de app te downloaden.



Fotocredits: logo World Water Day 2014