Matt Teegarden, promovendus aan de Ohio State University, ziet met lede ogen aan dat consumenten meer naar bang-makende berichten luisteren, dan naar wetenschappelijke feiten. Terwijl bijvoorbeeld een groot deel van de wetenschappers genetisch gemanipuleerd voedsel veilig vindt, wijst de consument het af.

Ingrediënten die een drie-jarige niet kan uitspreken moet je mijden, luidt inmiddels de algemene wijsheid. Restaurants en supermarkten stoppen daarom met het gebruik van GMO’s en 'chemicaliën' in reactie op de afwijzende houding van consumenten. Albert Heijn besloot recent zes E-nummers uit zijn assortiment te gaan halen in reactie op een actie van foodwatch.

De Wageningse wetenschapper Ralf Hartemink zei dat te betreuren. jammer. Laat je niet bang maken door een naampje, zeggen ook Teegarden en negen andere jonge wetenschappers met hun actie. Met een serie filmpjes willen ze meer helderheid geven over 'chemicaliën' in ons eten.



Voedingsadditieven zoals bijvoorbeeld het anti-oxidant tert-butylhydrochinon (E319) hebben moeilijke namen, maar zijn daarom nog niet gevaarlijk. Van nature zit ons eten vol stoffen met onuitspreekbare chemicaliën. Dat vinden de jonge wetenschappers niets om je zorgen over te maken. Ze verwijzen naar de website van het Institute of Food Technologists voor meer ‘voedingsfeiten’.

Het is geweldig dat mensen vragen stellen over hun voedsel en dat ze nieuwsgierig zijn, zegt Teegarden. Het probleem is alleen dat de angstcultuur wordt gevoed. De wetenschap zou de dupe zijn van deze angstzaaierij. Daarom willen ze onderdeel zijn van een dialoog met een zo breed mogelijke groep deelnemers.

Fotocredits: 'The Science of Food', profkarim