Wat zet u op tafel met Kerst?
Is de vraag, hoeveel geld men dit jaar heeft uitgegeven aan het verjagen van de boze geesten, hier op zijn plaats? (Vanwege de "duurzame" gedachte in de inleiding.)
Is de vraag, hoeveel geld men dit jaar heeft uitgegeven aan het verjagen van de boze geesten, hier op zijn plaats? (Vanwege de "duurzame" gedachte in de inleiding.)
Dirk, in je reactie van 12.52 zit een hoop waarheid.
Een aardig voorbeeld van zeden niet uit een andere tijd maar van een andere plaats:
"Dalai Lama:
Compassion creates a positive, friendly atmosphere. With such an attitude, you can create the possibility of receiving affection or a positive response from someone else. If the other person doesn't respond to you in a positive way, your own feeling of openness gives you the flexibility & freedom to change your approach as needed... & still allows for the possibility of having a meaningful conversation with them."
inmiddels is het dan zo ver, alea iacta est, evert zal zich nu wel een martelaar voelen van de (in zijn ogen goede) zaak, het was wel een zware bevalling zeg.
gelukkig voor hem is de brandstapel,of het braden op een rooster inmiddels not done!!! o tempora, o mores.
@ dick: ik schat in dat zelfs de hoop op geringe mate van argumentatieve zindelijkheid nog veel te hoog gegrepen is, tenminste voor sommigen
Marc, moderatie is redactiewerk. De redactie hoopt dat de lezers die aan de discussie meedoen onderling een hoge mate van argumentatieve zindelijkheid op weten te brengen zodat het werk van de moderator licht wordt.
Doodmaken is per definitie niet duurzaam. Hoor je nooit iemand over.
In de inleiding werd gesproken over duurzaam. Nu lees ik uit de reacties, dat het genoten voedsel vooral duur is geweest.
Nu vraag ik mij af, hoeveel van dit voedsel uiteindelijk in de pullenbak is verdwenen. Is echt alles opgegaan, of is er nog wat bewaard voor de Voedselbank?
Ik moet eerlijk bekennen dat twee broccoli-stronken de Kerstdis niet hebben bereikt en zich vrijwillig hebben aangeboden om als compost te dienen. Maar ik zal kijken of er nog wat te redden valt.
@Dick Is Huib een officiële Foodlog moderator? Zo ja.
Wat zijn zijn bevoegdheden en wat was zijn eindcijfer op deze 26-jarige opleiding?
(Als het maar geen zesje was)
@ peter van der wilt (geen wonder die interesse): haas uit argentinie? maar daar springt een heel ander soort haas rond, de patagonische. of zou onze haas daar als allochtoon geimporteerd zijn, dus een exoot? ik ga gauw ook bij AH kijken!
Huib, de redactie is heel liberaal en hoopt op het zelfzuiverend vermogen van een site als deze. Er is toch zeker voldoende (emotionele) intelligentie en empathisch vermogen verzameld hier om met zulke situaties om te kunnen gaan?
Waarom moeten die reacties nou weer weg?
Monique begon over wat katten eten en dat van dat "wild" vond ik eigenlijk wel een aardige vondst.
Redactie, is het mogelijk de bijdragen van 23.11 en 21.26 te verwijderen?
De volgende stap zou zijn het betreffende emailadres (tijdelijk) te blokkeren, en dat vind ik spijtig.
Eigenlijk is het logischer om de consument die dat allemaal opeet als "wild" te betitelen, niet?
Niet om in te haken op discussies over dieren eten, maar het viel mij bij AH vorige week op dat ze drie soorten wild hadden:
- 'Wild zwijn' uit Australië (???)
- 'Hert' uit Nieuw Zeeland
- haas uit Argentinië
Typische herfstgerechten, herfst is jachtseizoen, nietwaar? Alleen is het op het Zuidelijk Halfrond nu dus 'juni'. Ik ben benieuwd of iemand per bovengenoemde soort kan uitleggen waarom AH geen Europees vlees in de winkel legt. Is de andere kant van de wereld echt goedkoper?
Maar ik besef dat ook deze reactie afdwaalt van de vraag van Dick: wat eten we met Kerstmis?
Langzame stoofpot (6 uur oventijd) van rundvlees met bleekselderij, sjalotten, chilipepers, rozemarijn, paprika's etc, gebakken champignons en aardappels erbij, Torbolone 2003 van La Vialla (Toscane). En Zweedse peperkoekjes gebakken, kardemompitten malen geeft een heerlijke geur!
Als je denkt dat het realistisch is een kat kwalijk te nemen dat ie een ander dier opeet, dan is het een mens helemáál kwalijk te nemen. Ik ga er hierbij vanuit dat mensen kunnen nadenken,
@ marc: in weides, duin en veld mogen ze uitsterven (jonge diertjes slachtoffer van maaimachines?), op de menukaarten van zelfs gewone restaurants prijken ze de laatste tijd weer wel uitbundig, vraag je de bediening naar de herkomst, dan is dat meestal polen. wie schiet ze daar? en wie haalt ze hierheen? lusten ze in polen geen hazenpeper?
Ik heb de indruk dat er nu in vergelijking met 10-20 jaar geleden nog heel weinig wilde hazen zijn. Ik zie ze bijna nooit meer, wie weet of dat klopt? En zo ja, heeft de vos hier schuld aan of de jager.
De laatste weken maak ik veel wandelingen hier in de polder. In de sneeuw zie je dan honderden hazesporen. Dwars over de sloten, die bevroren zijn. De haas verbergt zich overdag in de slootkant, tussen het riet, of hoog gras, in zijn leger. Zo gauw zie je hem niet. De haas is een nachtdier. De vos pakt niet zo maar even een haas. De jager schiet niet zo maar even een haas.
Indien je overdag de haas wil schieten zal je met een paar man moeten zijn. Enkelen in het midden met een geweer en enkelen langs de sloten om ze op te drijven. Ik doe omstreeks deze tijd graag mee met kennissen aan deze jacht. ’s Avonds twee hazen mee. Thuis, met het villen, zorgen dat de katten uit huis zijn. Ze vallen je subiet aan. Is mij eens gebeurd met het slachten van jonge duiven. Gekregen van mijn buurman, de duivenmelker. Kon zelf niet zijn duiven, ongeschikt voor de vlucht, in de pan doen. Een recept staat hier ergens voor. Alleen de borstjes, de rest is voor een fond. Maak er nou gelijk een demi glace van, en je bent voorlopig af van het bereiden van een sausje. Een nagel van onze wijlen Bas zat dwars door de palm van mijn hand. Ot had zijn nagels in mijn rug gezet. Ot was alleen met grof geweld van mijn rug af te halen. Bas bleef aan mijn hand hangen tot ie een klap had gekregen tegen de deurpost. Tamme katten zijn wilde beesten wanneer ze bloed ruiken. Ik zie nu mijn vader de straat in komen met twee hazen aan het stuur van zijn dienstfiets. Dat was heel wat zo,n dienstfiets.
@Marc Alleen voor kleinwild. De weidevogels zijn ECHT de dupe. Ik woon midden in een natuurgebied in de Eifel en wat ik hier mis zijn weidevogels. Geen één meer te zien. Ik vind het zo ontzettend jammer. Toen we ons weiland tegen het Gooimeer nog hadden zette Henk altijd van die hekjes over de nesten. Vossen zijn ongelooflijk slim, ze weten wat zo'n hekje betekent.
Hier hebben we bijna elke nacht een vos in de koestal. Bang is hij niet hij zit soms ook gewoon voor het woonkamerraam. Gedreven door de honger hebben ze nergens angst voor in deze tijd van het jaar. Ik hoef geen zak kattenvoer (25Kg) voor mijn opvangkatten buiten te laten die slepen de vossen rustig mee.
Het is ronduit prachtig, vossen. Elk voorjaar weet ik precies een vossennest te vinden. Drie vosjes spelen rustig om mijn auto, zo aandoenlijk, je word er stil van.
Maar ja, er zijn er veel en veel teveel. Vooral hier word gewaarschuwd om bijv. geen bosbessen te plukken of bramen. I.v.m. hondsdolheid.
Mena, mijn Riesenschecke, is ook slachtoffer geworden van vossen. Mijn zoontje was ontroostbaar.
Ik heb de indruk dat er nu in vergelijking met 10-20 jaar geleden nog heel weinig wilde hazen zijn. Ik zie ze bijna nooit meer, wie weet of dat klopt? En zo ja, heeft de vos hier schuld aan of de jager.
@Monique Heeft de vos dan toch gedeeltelijk de rol van de wolf overgenomen?
@frits Die vogels worden tegenwoordig alleen gegeten door het explosief groter wordende aantal vossen. Geen jong weidevogeltje die de grote rooflust overleeft als het zo doorgaat. Maar, door de inzet van onze "dierenvrienden" mogen wij deze vogels binnenkort alleen nog bezichtigen op prachtige foto's in plakboeken.
Het is maar goed dat, als het zo doorgaat, geen jager zich meer met de natuur mag bemoeien. Dat resulteert binnen de kortste keren in stadsvossen, op zoek naar voedsel. Niet alleen de honden dol maar ook nog eens hondsdol. Stel je voor, zeg...
O tempora, o mores! Waar gebruikte Cicero dat voor? I.v.m. het uit de weg ruimen van mensen. Niet van dieren.
beste evert: in dat kookboek van mijn moeder stonden ook nog onder klein wild, seizoensgeboden verkrijgbaar bij de poeleir: goudpluvier, houtsnip, korhoen, smient, pijlstaart en kwartel, o tempora, o mores!
Niet alleen wij hadden een kerstmaal maar ook onze stalkatten!
Je had ze moeten zien toen ze een in hun ogen reusachtig kalkoenkarkas voor hun neus. Je had ze moeten zien, ze hebben nog tijden hun pootjes en kopjes afgelikt. Wat een feest! Alles opgegeten, zelfs de botjes.
Tja. Wat krijgen de honden en katten van vega's eigenlijk te eten?
Want wees nu eerlijk, het zou het toppunt van huichelen zijn als deze dieren iets in hun bak zouden krijgen waar een ander dier voor is afgeslacht, toch? Of heb ik nu een te schaamteloos pijnlijke vraag gesteld?
Evert, ik moet bekennnen dat ik ook niet vrij ben van zendingsdrang. Zo heb ik gevoelsmatig wel wat met mensen die opscheppen over welke dieren ze NIET afschieten en opeten. Daarom tracht ik soms om hen te bewegen hun boodschap zodanig te verpakken dat er meer effect optreedt dan alleen ergernis.
Maar bij die (mijn) zendingsdrang is één gevolgtrekking onontkoombaar. De trieste erkenning dat gewenste resultaten vaak uitblijven. Hoe is het gezegde ook weer: proberen te veranderen wat veranderd kan worden en accepteren als dat niet mogelijk is.
Huib de Rijk,
En verder dacht ik met mijn opmerkingen over kerst als feest van het nieuwe leven, het nieuwe licht in combinatie met het schaamteloze karkasvreten van de bevolking, toch best een interessant discussiepunt te hebben.
Wat valt er dan de discussiëren hier? Het gaat er hier toch om dat men opschept over welke dieren afschiet en opeet?
Huib de Rijk,
Fijn dat je respect hebt voor mensen met zendingsdang, maar ik heb geen respect voor dierenslopers hoor :)
eens met Huib 0:58 vanochtend. Goede foodlogdiscussies geven nieuwe inzichten en leveren me daarmee energie, Evert. Zo niet dan zuigt het lezen van welgemeende maar gratuite meningen in posts energie en levert het niets nieuws op.
beste evert: die kogeltjes was de hagel waarmee de gans geschoten was (is bij aankoop te zien als kleine wondjes in het vel), ik heb de indruk dat die hagel nu veel kleiner is dan die ik kende uit mijn jeugd ( je tanden knarsten erop kapot)in de fazant,konijn,haas en toen ook nog patrijs.of die hagel inderdaad kleiner is nu, en of misschien ook het materiaal waaruit die hagel bestaat anders is dan toen, dat staat ongetwijfeld te lezen in het vakblad van de jager. trouwens, in het kookboek van mijn moeder stond bij <gans> dat de wilde varieteit in NL nauwelijks voorkwam en dus ook zelden te koop was, itt tot de tamme, die tot 10 kg zwaar kon worden. dat is nu dus ook al totaal anders geworden, waar is die tamme gans gebeleven?
Evert, in de lijn van het schitterend ongeluk heb ik op allerlei genuanceerde wijzen getracht de discussie in zinvolle banen te leiden. Van de 500 reacties waren er bijna 100 van jou. Veelal leek je net op een stier die afstormt op iedere lap die hem voorgehouden wordt. [wellicht op deze ook weer]
Het is niet dat ik het met je ideeën oneens ben - ik kan zelfs behoorlijk ver in mee gaan. In ieder geval dat je gedachten het overwegen waard zijn.
Maar als het je niet lukt om zodanig te communiceren dat er gedachtenwisseling ontstaat dan worden je bijdragen contraproductief.
Ik heb respect voor mensen met zendingsdrang. Hun boodschap wil ik ook wel in ontvangst nemen. Maar als ze de voet tussen de deur blijven houden verzoek ik vriendelijk of ze willen vertrekken. Als ze dan voortdurend op de bel blijven drukken dan is het stadium bereikt dat de democratische middelen zijn uitgeput. De ondemocratische middelen komen dan van zelf.
Dus als de redactie bijv zou vragen of we als foodlog op democratische wijze het besluit mogen nemen om bepaalde reacties te verwijderen, dan zal ik daar van harte mee instemmen. Niet omdat ik het met die meningen oneens ben, niet omdat ik er tegen ben dat er druk wordt uitgeoefend inclusief ongenuanceerde uitlatingen, maar omdat doordrukken van meningen (waarvoor de tijd blijkbaar niet rijp is) ontaardt in stalken.
Deze vond ik wel frappant, zeg:
"net van tafel, de wilde gans verorberd (1100 gram, 15 euro), rond om de kogeltjes heen"
Is "kogeltjes" vleesjargon voor bepaalde botten ofzo? Of is er daadwerkelijk geweld gebruikt om tot dit gerecht te komen omdat mensen nou eenmaal omnivoren zijn?
.
Ik dacht altijd dat kerstmis het feest van het nieuwe leven was, maar dat is dus blijkbaar niet zo. Verschrikkelijk, zeg.
Hoeveel beesten gaan er nou zo doorheen op een avondje flink bunkeren? En zijn dat dan ook de ouders van de dieren die volgend jaar gegeten worden of zit er voor hun verder geen familiegebeuren in zo'n kerstviering?
Wat een verschillen. We zijn op de Veluwe op save gegaan. Dit jaar niet eens een lamsbout van eigen erf (wat op het erf loopt is lievv dus zielig, volgens neefjes nichtjes en moeders. Zou je ze niet...?) Donderdag even (toch nog 3 uur) bij Hanos Apeldoorn geweest. Wat blijft dat een fijne winkel met groot assortiment wild en vis.
Wij bereidden voor 8 man:
- Brood met diverse dingen die daarop blijven plakken, zoals markeelsalade, pesto's, tapenades, zeezout-boter en Livar-ham. Wat een geweldige smaak heeft deze Limburgse rauwe ham.
- Kreeftensoepje op basis van de Canadese variant.
- gratin van roseval, venkelpuree, salade met truffeldressing en zelfgevliesde hertenrug met een Iers paspoort, getroost in een saus van Port en morilles. (Volgens de wildinkoper is de Veluwse variant niet te vreten, zo taai. Iemand weerwoord? Ik ben nog niet overtuigd, maar oh oh, wat was het weer lekker mals en smaakvol!)
- ouderwetse pudding met zomerfruit uit eigen vriezer (en dus tuin)
Ik ben in Oostenrijk met mijn Franse schoonfamilie (24 personen) en toevallig hadden wij gisteren kookbeurt. Aangezien ik in een schoonfamilie met tradities ben terechtgekomen, heb ik zelf ook een nieuwe traditie ingevoerd, nl. chili con carne. Acht jaar geleden voor het eerst voor hen klaargemaakt, maar toe viel hij erg pikant uit. Dat waren ze niet gewend en ik heb het nog lang moeten horen hoe zeer ze hebben moeten lijden en drinken om de pikante smaak te verdrijven. Gisteren heb ik me gerevancheerd met een niet te pittige chili met verse groenten (uien, bleekselderij, wortel en paprika) gecombineerd met blikvoer (tomaten, kidneybonen en ananas) en gehakt (onbekende oorsprong). Iedereen heeft gesmuld.
't gaat lekker hier. Wij hebben gisteren genuttigd:
- Gegrilde coquilles met een spatlese trocken van Muller-Catoir 1998 (pfalz)
- verder hadden we duif, met linsen, knolcelderij en spekjes, met daarbij een
Gruaud Larose 1995
- Als dessert een envelopje ( loempiadeeg)gevuld met roquefort, met rijpe peer en
gembernootje gehakt met pecca noten. daarbij een Chat. Gravas uit 1988.
Voor een uitgebreide beschrijving van de wijnen kijk op deze http://www.bythegrape.com/columns/mijn-kerstwijnen
Niks geen duurzame insteek.
Omdat lekker en duurzaam nu eenmaal niet altijd samen gaan.
Verder wens ik allen nog een genoeglijke dag.
@Frits. Er bestaan dus ook duurzame foodmiles (ganzen). Doet me trouwens denken aan dat gedicht over 'De tuinman en de dood' waarin die tuinman ook helemaal naa Ispahan vlucht om daar de dood te ontmoeten. Die ganzen dus ook.
net van tafel, de wilde gans verorberd (1100 gram, 15 euro), rond om de kogeltjes heen, je kon proeven dat hij helemaal vanuit siberie hierheen was komen vliegen en nog niet echt op heeft kunnen vetten, wat een taaie rakker. ook het fruit (frambozen, verse vijgen) was duidelijk off-season, veel te flets van smaak. geef mij maar een lekkere kant en klaar maaltijd, morgen de restjes van de gans
De maaltijden achter de rug; hier in Rome begon het gisteravond en eindigde vanmiddag na de lunch.
Gisteren op mijn bordje: spaghetti met champignons en artisjokken. Gefrituurde courgettes en artisjokken. Een overdaad aan panettone, pan d'oro en torrone. Citrusvruchten. En: Wijn. Water.
Vleeseters aten vis (traditie op kerstavond): spaghetti met tonijn. Garnalen. Nog wat andere vissen waarvan ik de naam niet ken.
Vandaag op mijn bordje: wat antipasti. Ravioli (spinazie/ricotta) met tomatensaus. Gefrituurde bloemkool. Bladerdeeg met daarop spinazie met gorgonzola-saus. Een taartje van aardappel en artisjok. Rapette. Kazen met peer en gedroogde vijgen. Walnoten, citrusvruchten. Koffie. Panettone, torrone, koekjes. En: Wijn. Water. Chinotto Neri.
De vleeseters kregen ook: tortellini in bouillon. Kip in bouillon. Haan met aardappelen. Puntarelle met ansjovis.
Volgens mij bijna niets dat niet in Italie wordt geproduceerd. Met als geweldige uitzondering de door mij uit Berlijn geimporteerde Spreewald-augurk bij de antipasti.
Raclette met veel teveel vlees, sauzen, brood, boter.
Hertog puur droomijs toe. Zal wel niet verantwoord zijn, teveel calorieën, teveel CO2 impact, te industrieel (welke foodlogger maakt zelf lekkerder "eerlijk" ijs?), maar wat was-ie lekker!
Foodloggers weten werk en privé heel goed te scheiden.
Foodlog is werk.
Fijne kerst verder.
Moeilijke woorden menu,s. Mag ik eenieder verzoeken om gewoon de nederlandse taalgeving te gebruiken bij het vermelden van wat ze vandaag allemaal gaan eten. Dan kan ik het ook volgen. Ga je n.l. met een dergelijke beschrijving naar de voedselbank , dan vertrouwd men het eten niet denk ik. Overigens nog een vraag?? Die vele toevoegingen , moet dat de smaak aan het eten brengen of waar is dat voor ?? Ik blijf persoonlijk liever bij het gewone basisprodukt zodat je juist dat proeft in plaats van al dat gedoe erop. Eet smakelijk .
Even uitrusten van de voorbereidingen dus hier snel mijn menu.
Mince pies van zelfgefabriekte mince met echte chocomelk en of thee koffie in de middag.
Zelfgemaakte gravad lax. Manzanilla of Grauburgunder.
Ossenstaartsoep van Belgische koeienstaarten getrokken. Amontillado
Runderhaas uit Brazilie in filodeeg. Bordeaux. Pureetje van Nederlandse knollen en salade van winterwortel. Misschien nog boontjes uit een ver land met wat zelfgemaakte pancetta als ik er zin in heb.
Kaas, uit Nederland naturlijk maar ook een rauwmelkse camembert. Rode port.
Ananas met karamel/vanillestroop. Meloen. Slagroom.
Afgezien van de groenten en wat kaas weinig lokaal spul. Ook veel rund terwijl ik dat normaal heel zelden eet.
Zes volwassenen 3 kinderen. Schat dat ik maar ietsje meer kwijt ben dan @rno. Zonder de drank dan...
@Gijs, we hebben de bouillon met shiitakes en prei al proefgegeten en hij (zij?) was erg lekker!
Goede kerst iedereen!
Ja @worstje dat viel mij ook op.
Ik had onderstaande reactie geschreven (nu iets aangepast) maar je bent me voor:
Helaas krijg ik bij een reactie als "Jeeeeetje, wat saai!" een behoorlijk nare bijsmaak in mijn mond. Het is duidelijk dat hij gerechten met ingrediënten die niet van ver komen maar niks vind. Moet het allemaal dan zo exotisch? Minstens over de grens anders telt het niet mee?
Ik zag deze week alweer nieuws voorbijkomen m.b.t. Nederlandse voedselbanken die in de problemen zijn geraakt omdat er de laatste maanden zoveel mensen zijn bijgekomen die van ze afhankelijk zijn. Wat zullen die mensen voor kerstmaaltijd hebben? Kreeft? Sushi? of "Saai"?
Als je rond de kerstdagen de TV aandoet zie je de standaardfilms als Scrooge en "Het meisje met de zwavelstokjes". Vanochtend keek mijn zoontje naar een film die zich in Canada afspeelde, tijdens de crisisjaren. Over een familie van wie de vader zijn werk was kwijtgeraakt. Komt de boodschap die deze films uitdragen steeds minder over?
Wat stelt het eigenlijk voor? Kerstgedachte?
Mensen, als ik bovenstaande Menu's zie dan zit ik te likkebaarden. Ik zie het allemaal voor me en het lijkt me heerlijk! Eet smakelijk allemaal!
natuurlijk ook eenieder een goed kerstmaaltijd toegewenst. Speciaal degenen die het aandurft om nederlandse produkten te eten, want die zijn er niet zoveel lees ik in de diverse menu,s. Ik beweer overigens niet dat alles wat van ver komt veilig is, en inderdaad je kan op de nederlandse produkten vermelden dat ze van ver komen. Het geeft meer smaak aan de maaltijd begrijp ik
Eerst: bouillon van shii-take en prei (van Janneke Vreugdenhil)
Daarna: verschillende gerechtjes op tafel voor de vis/vlees/vega-eters (ze zitten allemaal aan de dis). Die zijn: wildzwijn (uit de bossen van Dieren, bij Arnhem) carpaccio met een appel sausje, granaatappel en gefrituurde kappertjes; ceviche van heilbot; salade van lof, veldsla en hazelnoten (ook van mevr. Vreugdenhil).
Hoofd: ook verschillende gerechtjes, namelijk: hertenrug (ook uit de bossen bij Dieren) met een mooie jus; ovengestoomde kabeljauw; aardappel dauphinoise; spruitjes met gebakken tamme kastanjes; frisse venkelsalade.
Na: citroen-cheesecake
Prettig kerstfeest allen!
Canadese kreeft, mooie hyperfresh uit de diepvries. Ossehaas uit Brazil voor de carpaccio, ook ooit bevroren geweest. Profiterolles uit de vriezer. Wildbitterballen en nog veel meer moois....
Ja, tempeh is in Nederland goed en goedkoop verkrijgbaar. Dat komt door onze historische connectie met Indonesië, want wat ik ervan begrepen heb is tempeh typisch Indisch en in de rest van de (westerse) wereld dus vrij onbekend. Ik koop hier zo'n blok tempeh voor 80 of 90 cent, daarvoor ga ik niet zelf aan de gang. Vooral omdat ik fermentatieprocessen graag aan de professionals over laat.
@ Robin: Die koop ik bij tempeh.info in België, ook vermeld op de door jouw genoemde website. De starter wordt per post toegestuurd. Nog veel spannender is dat ik nu zelf probeer van die starter weer oneindig veel nieuwe starter te maken (het lijkt gelukt te zijn). Als je meer wilt weten en lekkere tempeh wilt maken, kijk dan eens in dit boek. Is tempeh in Nederland echt zo goedkoop??
Jeeeeetje, wat saai!
Tong uit de Noordzee, doperwten (diepvries) van eigen tuin en wortelpeterselie/aardappelpuree, ook eigen teelt. Als toetje dubbelvla, uit een pak.
Spannend dat jij je eigen tempeh maakt, Lisa!
Kun je daar makkelijk aan Rhizopus oligosporus komen?
witte asperges uit Peru, Enoki paddestoelen en nori uit Korea, groene baby asperges, vleugelbonen en koriander uit Thailand, garnalen uit Vietnam, pijlkruidwortel en kimchi uit China, aardappel uit Frankrijk, sushirijst uit Italië, witbier uit België, eieren uit Barneveld, Japanse pompoen uit de flevopolder en de rundertong zal vast ook wel uit Nederland komen, maar dat vertelde de slager er niet bij. En speciaal voor de eetschrijver had ik nog aardbeien uit Spanje willen kopen, maar dat is er niet meer van gekomen. ;-)
Duurzaamheid en foodmiles kunnen me gestolen worden.
Vrolijk Pasen allemaal!
24-12-2010 17:47
Mundus vult decipi, ergo decipiatur.
Nick, zelf geschoten gans? En foie gras van een Franse - natuurlijk geen Hongaarse - boer?
O tempora, O mores
-Salade van gemarineerde tempeh met verse borlotti-bonen, peterselie en citroen
-Pompoenravioli met salieboter, parmezaanse kaas en amandelen; daarbij een rucolasalade met zongerijpte tomaten
-Yoghurt-citroenijs met room
De tempeh is zelfgemaakt met sojabonen uit Argentinië (dat is vlakbij) en de yoghurt met melk uit het dorp, de eieren voor de ravioli, pompoen en borlottibonen komen uit deze streek. Citroenen, rucola, amandelen en peterselie uit de tuin. Parmezaanse kaas wordt zo'n 1000 kilometer verderop gemaakt en mag ongetwijfeld niet zo heten, maar is best lekker. Dat alles natuurlijk met heerlijke wijn van om de hoek. Wat uit de tuin komt, wordt niet bespoten, de andere groente zal de Nederlandse normen voor toegelaten residuen van bestrijdingsmiddelen waarschijnlijk niet doorstaan.
Ik las onlangs een advertentie van de overheid: koop lokale producten, Chileense producten! De afstand van het noordelijkste puntje naar het zuidelijkste puntje is over de weg ruim 5000 km... Het is hier overigens zomer.
Na mijn campagne 40 dagen duurzaam eten, kan ik natuurlijk niet ineens onduurzaam gaan eten met de kerst. De basis van het eten van beide dagen zijn dan ook verse groenten uit Culemborg uit het seizoen, aangevuld met vis en vlees. Alles bij elkaar opgeteld zitten er naar mijn smaak wel te veel dierlijke eiwitten in het menu, maar ja ik eet niet in mijn eentje. De rest van de week en vanavond eet ik weer vleesloos.
Dag 1: hierin volgen we het kerstmenu uit de Volkskrant van afgelopen week omdat dat aan veel criteria voldeed: vooraf bietensoep met room en Wellant-appels & shitakes. Als hoofdgerecht verse makreelfilets (categorie groen) met savooiekool en pastinaak. Thuis koken voor vrienden.
Dag 2: lamsbout uit de oven (voor ongelooflijk veel geld gescoord bij een ambachtelijke slager, lam uit de streek), salade van bietjes, wiltlof, veldlsa, spruitjes en geitenkaas (recept van ZTRDG) en hartige taart van meiraapjes. Uit koken bij mijn ouders, voor 8 personen.
Nagerecht op beide dagen wordt door anderen gemaakt. Qua wijn witte biologische chardonnay en een Franse rode Valreas. Qua bier Gulpener Limburgs land. Waar ik vandaag veel lol om had was het eindelijk uitpakken van mijn sodamachine, waardoor we voortaan met kraanwater koolzuurhoudend water kunnen produceren. Het smaakt uitstekend. Alle foodloggers hele fijne en smakelijke kerstdagen toegewenst.
Grof geschat ben ik voor de Kerstmaaltijd die ik kook voor 5-7 personen minder dan dertig Euro kwijt.
Oh ja, iedereen een prettige Kerst, oftewel een goede Yule!
Wie verbrand er ook een een eikenhouten boomstam met kerst, of maakt eenJoeltaart Maakt iemand nog Wassail (kerstciderpunch) of Feuerzangenbowle?
Ik kwam net een zeer smakelijk uitziende heel jonge kalkoen tegen, zo groot als een Cochin. Tja, dat word geen vegetarische kaasfondue, dus.
Baby "Koen" ligt op dit moment op het aanrecht. Ik weet nog niet hoe ik hem ga bereiden maar het zal wel op boerenwijze zijn. Hoe kan het ook anders? ;-)
Vanmiddag wafels bakken.
1. Roosjes van zalm op een bedje van rucolasla met een dilledressing en opgeklopte room met citroensaus.
2. Daarna een eendenbouillon met wat stukjes geplukte eend en een dot tuinkers.
3. Wilde eend uit de oven, gaar dus, poten en borststuk, Rode kool met appeltjes en vijgen, Rosevalaardappeltje in schil met een jus van eendenvet en witte port.
4. Kaasplank van Hollandse kaas met witte druiven en okkernoten.
5. Koffie met pralines en apfelstrudel.
2 en 3 in terrine en schalen opgediend. Daarbij een Pinot Noir Duc de Bourgogne
Bij 1 een witte, weet ik nog niet.
Geen aperitief, geen digestief.
Niet uitbuiken.
Roomsen in het Noorden hebben tenslotte een calvinistische inslag.
ook een prettige kerst, Nick.
Wie is er lomp?
l'humanité est mon étalon.
Ik laat geen mensen de politiek maken die, sprekend in naam van dieren -van wie zij geen mandaat hebben-, de mensen hun mensenrechten willen ontnemen.
Prettige zonnewende, in naam van de lijdende Mensheid.
Nick toch. Tut-tut. Help Vlaanderen nog wat lomper overkomen bij de Hollanders...
Geen idee wat ge gaan eten, we eten met Kerst bij mijn ouders. Mijn moeder is een kerstekind.
Thuis beveelt de houtkachel tot een kerstvakantie slow-cooking op de stoof. Quinoa-pompoensoep, black maftoul met bonen, gebakken aardappelen met boontjes en appelmoes enz enz Verder: loads of beer!!!! En rum.
Merci, Guillaume. Ik zal aan u denken als ze hun schinken aan het afknagen zijn. In plaats van mijn schuur open te zetten, doe ik gewoon een broek van een maat te groot aan. Vraag in uwe Colruyt eens om "Dennenknopje" van Likeurstokerij Leukenheide uit Hechtel, mijn buurgemeente, in te doen. Ze stoken ook jenever... Hechtelse :-)
Guillaume en Evert, als het jullie belieft: foodlog heeft de ruimte geboden aan meer dan 1000 reacties vega's/vleessies. Dat was al meer dan genoeg over die discussie.
Hier graag verder over WAT we eten. Wat vleeseters en vega's denken weten we nu echt wel.
@rno: dank!
Heren (en dames) dat dit draadje met een eerste reactie verkeerd is gestart hoeft niet te betekenen dat dit verder doorgezet moet worden. Gaarne de inleiding lezen en niet naastliggende paden betreden.
Evert@ Eh.. om om de geboorte van Jezus van Nazareth te vieren liet Herodes ook nog heel wat kindertjes slachten. We vieren dat op 27 dec.: Dag van de onnozele kinderen...
Ken uw (Kook)Bijbel
een greep uit het assortiment: Franse escargots, Noorse kweekzalm, paspoortloze pastinaken, Nederlandse kogelbiefstuk, Keniase boontjes, Westlandse Honingtomaatjes
Nooit genoeg
Hoeveel dieren worden er eigenlijk gedood om de geboorte van Jezus van Nazareth te vieren?
Als antwoord op een vraag van Steven gedeeltelijk eerder geplaatst, dus nu dubbel op de juiste topic (internet-papier is van zich zelf al duurzaam):
- Apéritif Champagne met pelgarnalen verwerkt in een amuse
- Graved Laks met een Dille-sausje (zelfgemaakt en gemarineerd)(bourgogne)
- stukje Brugse picanterie (van de beenhouwer) met dikke Vinaigrettesaus erop en daarop een kleine Coeur d’Artichaut (bijzondere pays dóc - hommage Saint Saens)
- Côtelettes d’Agneaux(*) aux Provençal & ses Légumes (Pommes Risolées, Tomates Provençales, Ratatouille-taartjes; alles zelf gemaakt) (Chateau la Grave, Duc Decazes 2002)
- Plateau de Fromages (waarbij uiteraar Herve stinkers) (Vaqueras)
- Clace au Café (zelfgemaakt)
- Café Mocca met Bonbons, kerstkrans,
- Dominicaanse longfillers & een paar bellen Rémy Martin
en dan zetten we naar goede Vlaamse traditie onze gulp open, om de buik duurzaam wat meer ruimte te geven...
(*) Daarbij de Wiener Sangerknaben op de achtergrond, want die doen ons ook aan lammetjes denken. :-)
Verder wens ik iedereen, ook de meest fervente vego's & vega's, een Vrolijk Kerstfeest en harmonie in hun ziel.
24-12-2010 10:35 Dick Veerman
Sorry, was even een impulsieve reactie, mogelijk een beetje voor de hand liggend.
"Met liefde en saamhorigheid" is positief bedoeld. Zie tevens mijn reactie van 10:39.
Tweede Kerstdag waarschijnlijk voor 5 personen
- peen en uien
- rijst, paprika, broccoli, bloemkool, prei
Eenvoudig doch voedzaam, als altijd.
@rno, alvast namens de redactie: we gaan hier niet nog een kadaver-lijntje van maken. Het gaat gewoon over WAT mensen eten. OK?
Nick, de draad is niet eenkennig. Ook Vlaams en Nederlandstaligen van onder de lijn Middelburg/Breda/Valkenswaard/Postel zijn van harte uitgenodigd hun maal te presenteren.
24-12-2010 10:14 Nick Trachet
Dat is beter dan een sadistische kerst.
Maar eet allemaal met liefde en saamhorigheid.
Lijdt maar, Nederland...
Een masochistische kerst toegewenst
@ Huib: lijkt erg op een rede van Juliana een jaar of 40 geleden in de USA: Goodwill leads to Understanding, and Understanding to Peace......deze spirituele boodschap was eruit voordat haar tekstschrijvers het konden corrigeren, en zou het NATO bondgenootschap hebben kunnen verzwakken.haar dochter heeft ervan geleerd, en stelde in haar kersttoespraak dat het niet nodig is elkaar te overtuigen om elkaar te verdragen. dat zouden sommigen op dit web ook eens ter harte kunnen nemen , bijvoorbeeld de azijn- en anti-azijnpissers!!