Wageningen denkt niet erg 'out-of-the-box'.
Van de zomer was ik weer eens in Frankrijk, en wat daar opvalt is dat de hypermarché's een enorm aanbod hebben, maar dat één klasse producten bijna mist: de afdeling gekoeld/korthoudbaar vers. Gepasteuriseerde melk; voorgesneden groente, krielaardappeltjes, etc etc etc; men verkoopt het gewoon niet. En juist dit soort producten zijn (vanwege hun kwetsbaarheid en korte houdbaarheid) het soort producten dar veel wordt weggegooid durf ik zomaar te vermoeden. Het is vermoed ik ook de reden dat de Fransen dit soort producten niet kopen; het past niet bij een situatie waar men één keer per week naar de hypermarché gaat.
Jan Vugts #08.05: Dat baseer ik op artikelen die ik vnl. op FL lees.
Over-produktie wordt het meest genoemd. Dat is ook nog eens ernstiger in mijn ogen, want fosfaten e.d. zijn aan het opraken.
Ik kan je geen cijfers geven (want dan ben ik 2 weken verder met nog geen uitzicht op een oplossing; FL-wise).
Ik ben het eens met jouw:" Overigens is het voor mij niet zo relevant wie verantwoordelijk is voor het grootste gedeelte van de verspilling. De consument die verspilt kan gewoon iets doen aan zijn/haar eigen verspilling. En dit geldt ook voor de andere partijen in de keten. Eenieder kan iets doen voor het gedeelte van de keten waar hij/zij actief is."
Ik ben het daar helemaal mee eens, maar ik vind -nogmaals- de accentuering overmatig bij de consument liggen. Misschien liggen andere duidingen te politiek?