Tussen 1992 en 2015 is het zoutgehalte in Engelse ontbijtgranen gemiddeld met 47% afgenomen. De hoeveelheid suiker bleef echter onveranderd. Onderzoekers stelden vast dat in 1992 een gemiddeld pak ontbijtgranen 25,65 gram suiker per 100 gram bevatte. In 2015 was dat 22,45 gram. Dat is een verschil van 12,5%. Het verschil zit volgens de onderzoekers in regelgeving. Sinds 2004 zijn Britse producenten verplicht het zoutgehalte in ontbijtgranen te minderen. Het suikergehalte gaat weinig omlaag, omdat fabrikanten geen formele verplichting hebben. Met een kommetje ontbijtgraan (30 gram) krijgt een Engels kind al een derde deel van de hoeveelheid suiker binnen die experts als maximum aanbevelen.
Bron: Cambridge Core - Salt and sugars content of breakfast cereals in the UK from 1992 to 2015 | Public Health Nutrition | Cambridge Core
Wouter #2,
Een aantal pakken "Jeden Tag" havervlokken (à € 0,39 per pond) in de keukenkast. De naam zegt het al, we beginnen iedere dag met een kom havermoutpap.
Per 100g 59g koolhydraten waarvan 0,7g suiker. Samen met halfvolle melk voor ons zoet genoeg als ontbijt.
Gezien: de AH Basic Muesli bevat al 10x zoveel suiker. Wat is daar nou "Basic" aan?
Zonder suiker zijn ontbijtgranen niet gezonder. De glycemische index blijft vrijwel even hoog. Granen geven net als pasta (van graan), aardappelen, rijst en suiker in de huidige overdaad op termijn obesitas, insulineresistentie en is de opmaat voor nog meer welvaartsziekten en zorgkosten.
De discussie dient breder gevoerd te worden.