Er drijft inmiddels zoveel plasticafval in de oceanen, dat er zelfs gesproken wordt van plastic eilanden. Een team Australische wetenschappers wilde de precieze omvang van het plasticprobleem in kaart brengen en ging in 2010 en 2011 plastic vissen. Tot hun verbazing viel er veel minder op te vissen dan verwacht: maar liefst 99% van de verwachte hoeveelheden plastic bleek 'verdwenen'. Ze berekenden de mondiale hoeveelheid oceaanplastic op 40.000 ton, een heel verschil met de miljoenen tonnen waarvan sprake was.

Volgens de wetenschappers zijn er verschillende mogelijkheden voor het missende plastic, waarvan de meest waarschijnlijke is dat het plastic - in kleine deeltjes afgebroken onder invloed van het zeewater, de golven en zonlicht - opgegeten is door vissen. Dat roept vragen op: hoe schadelijk is het voor de vissen? Worden verontreinigde stoffen via het plastic in de voedselketen opgenomen? Poepen vissen het plastic weer uit? Is het naar de zeebodem gezonken? Wat betekent het voor de mens?

'Met miljoenen tonnen verdwenen plastic in onze oceanen en de onzekere gevolgen voor dieren die deze materialen binnenkrijgen, zijn de wetenschappers het roerend eens dat er meer onderzoek nodig is', schrijft The Verge.