In de Ondertussen van donderdag 27 februari vallen mij deze berichten op:

- met het oog op de coronavirusdreiging slaan Nederlanders aan het hamsteren: ze kopen tot vijf keer meer desinfecterende handgel en zeep dan normaal. Om te voorkomen dat er tekorten ontstaan, krijgen klanten van Picnic als ze meer dan één verpakking handzeep, desinfecterende gel of tissues in hun mandje willen leggen, de melding dat ze 'het maximum aantal per bestelling' hebben bereikt, schrijft Distrifood. Ook drogisterijen als Kruidvat en DA zien meer vraag naar zeep en handgel. Een run op andere producten die schaars zouden kunnen worden als het coronavirus ons land bereikt - aspirine, paracetamol, toiletpapier, knoflook of gember, om er een paar te noemen - is bij de drogisterijketens nog niet gesignaleerd.

- "niet ouwehoeren, maar gewoon invoeren", zo vat Timo Hoogeboom, CEO van HAK, de positie van HAK samen. HAK koos er voor al in 2019 het voedselkeuzelogo Nutri-Score te gaan voeren, nog voor het ministerie van VWS de keuze voor Nutri-Score maakte. Producten die in het buitenland gemaakt zijn, mogen ook in Nederland het Nutri-Scorelogo dragen. Andersom mag dat niet, omdat het ministerie eerst aanpassingen wil aan het algoritme achter het logo voor het in 2021 ingevoerd wordt. Voorloper HAK is daarom nu officieel met een 'pilot' bezig: 6 producten dragen het logo, de rest van de uitrol staat on hold. Absurd, zegt Hoogeboom tegen VMT tijdens het door Foodlog georganiseerde debat over Nutri-Score op 20 februari jl. “In Nederland doen we veel te veel aan overleg en hebben we overal op- en aanmerkingen op. Nederland is het voorbeeld van een poldermodel. Nutri-Score is niet perfect, maar het is wel een hele grote stap in de goede richting. Perfectionisme kan goed zijn, maar is bij de Nutri-Score zeker de vijand. We moeten in Nederland stoppen met ouwehoeren, en de Nutri-Score gewoon invoeren”, aldus Hoogeboom. Deelnemers aan het debat waren naast Hoogeboom ook Serge Hercberg, de Franse ontwerper van de Nutri-Score; Annet Roodenburg, lector voeding & gezondheid aan de HAS; Denise de Ridder, hoogleraar Sociale Wetenschappen en Dino Trescher, van het Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw.

- De twee officiële stormen – Ciara en Dennis – hebben de windenergie deze maand een enorme boost gegeven. Dat kan afgeleid worden uit de data over de dagelijkse elektriciteitsproductie in België op de website van hoogspanningsbedrijf Elia. De vergelijking met februari vorig jaar spreekt boekdelen. Toen bedroeg de gemiddelde dagcapaciteit 523 megawatt. Dat was toen goed voor een aandeel van iets meer dan 6 procent van de Belgische elektriciteitsproductie. Deze maand zit de gemiddelde capaciteit in de buurt van 1.300 megawatt, goed voor een aandeel van bijna 16 procent (De Standaard).

Vandaag organiseerde Foodlog in Berkel en Rodenrijs de derde editie van het congres Landbouw zonder Chemie - Hoe dan? Lees op Twitter het liveverslag van de dag terug.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!