Uit welke streek komt dit prachtige gerecht? Recept als extra hint:
Pfifferlingen.
Pfifferlingen.
Hanekammen(dierlijk) of cantharellen (Pfifferlinge)?
Verder: Tsjechie, Slowakije, Polen en Hongarije. Tja, niet heel Oost-Europa dus.
Ik vind ze lekker maar je moet er ook weer niet te veel van verwachten. Het zijn smaakdragers en geen smaakmakers, zo iets als pasta dus. Ik at bijvoorbeeld in Duitsland semmelknödel met hanenkammen in roomsaus. Lekker de saus opsoppen met de knödel.
Heel Oost-Europa? Nee, dat is ook weer niet waar. De knödeltest werd ons door heel echte Weners aangereikt. En die weten wat een knödel is. Ik zou het niet met bapao willen vergelijken. Kreeg ze opgedist in Beieren, Oostenrijk en het voormalig Joegoslavië. Van homemade tot chic restaurant en alles daartussen. Het product kan mij niet bekoren.
Knoedels worden gemaakt van aardappelen, broodjes (semmelknödel) of meel (hefeknödel). Het zijn gerechten die eigenlijk het meest weghebben van Bapaobroodjes. Je eet ze met de saus van het hoofdgerecht, in de soep of gevuld met pruimenjam (dampfnudeln). Heel Oost-Europa weet ze te waarderen.
Gaten in de muur ermee gooien is uitgesloten; wie weet waar hij/zij over praten weet dat.
Robin
Hoe vaak, en waar, heb je knoedels gegeten?
Maar euh, Lizet, ik heb zo het idee dat je die joekel van een knoedel van de foto niet tegen de muur moet gooien. Daar komen vast ongelukken van!
Misschien wel een gat in je muur.
Knoedels of polenta, ik weet niet welke van de twee ik smeriger vind. :-D
nu maar hopen dat wouter lekker glad behang op de muur heeft ....
:-)
Ik zie dat dan direct voor me...
Ach, dan nemen we zelf toch iets mee dat wel eetbaar is. En ze tegen de muur gooien lijkt me echt het enige wat je ermee kunt doen....
Nou, ik weet niet of ik voor knoedels kom hoor. Wouter heeft er weinig vertrouwen in zo te lezen :-).
Wouter, als je de knödels gaat maken en je bent toe aan de test, nodig je ons dan uit? Het lijkt me een prima foodlog-irl-moment :-).
@Carla, was inderdaad typo. Overigens, er is ook nog een meelversie knoedel en er zijn nog allerhande variaties, zoals gevuld met vruchten. Van wat ik ervan heb gegeten zijn ze allemaal niet heel smaakvol en dat zal ook niet de bedoeling zijn (?). Maar de knoedelrecepten in het boek van bovenstaande foto gebruiken ook suiker en boter om ze op te leuken. Ik zal ze eens maken.
Yvon, no problem, ;-), volgens mij ben je hier nog niet zo lang, anders wist je vast wel dat ik iedereen hier regelmatig verveel door te zeuren over culinaire geschiedenis.
Lizet, ik had even eerder moeten doorklikken naar de Spinazieacademie ;-) (bloos)
Yvon: Het was een beetje een retorische vraag... ;-). Iedere soldaat had recht op ongeveer 450 gram graan per dag, dat was voor brood en voor puls. Vandaar dat de Romeinen ook hier de landbouw grondig hervormden zodat er meer opbrengst kwam. Ze vonden de lokale ijzertijdboeren met hun celtic fields maar een inefficiënt troepje. Puls is overigens heel lekker, als je graan kunt eten.
Klopt Lizet: 'Voordat Rome een wereldmacht werd, kenden de mensen aan de Tiber een eerder eenvoudige eetcultuur. Puls, een op het huidige polenta lijkend graangerecht, kwam als een dikke pap of als een in olie gebakken koek op tafel'
Ook Coquinaria schreef erover http://www.coquinaria.nl/recepten/06.3recept.htm
Ik had geen idee trouwens dat polenta zo impopulair is!
De meelpap waar je het over hebt heette die soms puls bij de Romeinen?
Vergeet de bron te melden:
2.resto.be
Polenta associeerde ik ook met het Alpengebied (zie ook het laatste nr "De smaak van Italië" art. Trentino - Route van de polenta). Bij Aosta denk je eerder aan bonen en zo kom je ook weer terecht bij polenta ;-)
Pasta in de meest uiteenlopende uitvoeringen, is in het verleden niet altijd het nationale basisgerecht van de Italianen geweest - zeker niet van de arme Italiaan die tot drie keer per dag polenta at.
Polenta is gekend van vóór het begin van onze jaartelling. Het werd toen als meelpap bereid met verschillende graansoorten en peulvruchten. Dat gebeurt ook nu nog, wanneer men in een bepaald gebied over een apart of geschikt ingrediënt kan beschikken. Dan wordt de naam van dat ingrediënt er wel bij vermeld – bv. polenta di fagioli (vertaald bonenpolenta).
kweetnie, Carla, ik heb het supereenvoudige recept geleerd van Pina. En het verhaal geslikt, zoals zij het met vertelde.
@ Lizet
Het is dat ik geleerd heb niet met eten te gooien, maar anders zou ik zeggen dat dat wat mij betreft het enige is waar knoedels goed voor zijn....
@ Steven
Ik dacht eigenlijk dat polenta vooral in het Aosta-dal gegeten werd (kou, sneeuw, stevig voedsel etc.).
Ja, ik hou ook wel van polenta. Ik heb het leren kennen van een Italiaanse vriendin, wier ouders hier zijn komen wonen, wegens de steenkoolindustrie. Het was het arme-mensen-eten in Calabrië.
Polenta is heel lekker te maken, ergens op mijn blog vind je wel een recept. Prima bijgerecht. Zeker voor de afwisseling.
Knödels daarentegen... Toen wij in Wenen woonden leerden wij de knödeltest: Je neemt een knödel en smijt die tegen de muur.
1. Hij stuitert terug, de knödel is te hard
2. Hij spat uiteen, de knödel is te zacht.
3. De knödel plakt even aan de muur en zakt dan langzaam naar beneden: de knödel is goed.
Yuk.
Nooit van gehoord hoor, knidliky. Een beetje googelen levert knedliky op. Tsjechische knoedels. Maar er schijnen twee versies te zijn Nick: een aardappel en een broodversie. Welke is dan lekkerder? (ik ben trouwens ook al niet dol op knoedels hoor....)
Mijn appreciatie voor maïspap:
http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1106728009/page.htm?&newsID=1132151612
Maar dit terzijde: knidliki zijn wel wat lekkerder, een soort super-tortelloni (tortellognoni?)
En ik altijd maar denken dat ik de enige was die vond dat polenta niet te pruimen is.
Tis nog eens een slecht gewas ook. Mais slurpt water. Het is al erg genoeg dat we het de varkens voeren.
Daar gaat onze beate adoratie voor de Italiaanse keuken!
(en ik lust het ook niet)
Eens: polenta heeft wmb een vies mondgevoel. Mijn vrouw maakt het wel eens, maar alleen als ik er niet ben ;-)
Ook geen polentaliefhebber hier. Doet me, al dan niet gegrild, aan behangplaksel denken en ik vind dat korrelige vervelend in mijn mond. Laatst nog ergens gegeten, waar het wel ging, maar als het even kan bestel ik het niet. Thuis maak ik het nooit en dat ga ik niet doen ook.
Dick,
Raden is het leukst als je het niet precies weet, maar op een vermoeden vaart. Anders is het kennis etaleren. Maar plaatje met recept en artdirection wees toch wel naar die kant van midden-Europa?
Maar het vleesgerecht was inderdaad wat al te vaag.
Zijn er ook polentaliefhebbers hier?
Ben het volstrekt met Robin eens: polenta is overgewaardeerd. Het was een goedkoop vulmiddel waar je dmv kunstgrepen smaakt aan toevoegt. Gril een aardappel en proef wat superieur is. Van de smaak.
Mais is bovendien nog een kwalijk gewas ook.
Wouter: wat levert dit raadsel nou op voor de rader die meeraadt aan iets dat niet te raden is?
De gele schijven zijn aardappelknoedelschijven (Erdäpfelknödel (kartoffelknödel)/Bramborové knedlíky).
Polenta is armeluisvoedels en vrij bewerkelijk ook nog. Maar je moet er wat mee dóen (grillen bv.)Ik moet altijd uitleggen waarom die 'pap' dan wel lekker zou zijn. Dus: wat bedoel je met overgewaardeerd?
Ik vind eigenlijk alles op dat bord yuk. Zou niet kunnen zeggen wat me het yukkerigst lijkt. :-)
Polenta ondergewaardeerd? Overgewaardeerd zul je bedoelen! Haha.
Grappig dit, ik kon geen zinnig antwoord verzinnen. Maar Robin, bedoel je polenta = yuk? Zo ondergewaardeerd! Maar dit terzijde.
Die gele schijven, is dat polenta of zo? Yuk. 't Ziet er niet uit als iets wat ik zou willen eten.
Het antwoord: Moravië
Gerecht: Mährische Spatz
De wijn in het halfzichtbare glas was Frankovka
Ik zou het echt niet weten, maar ik ben al content dat de Nederlanders en Duitsers het bijgelegd lijken te hebben.
Oeps, ga jij seffens zeggen dat het uit Zwitserland of Oostenrijk komt, natuurlijk.
Ik denk meer in de rheingau of pfalz regio.
Het blauw-witte servies zou op Bayern kunnen duiden...
Iets Zuid-Duits (Bayern), Oostenrijks of Zwitsers. Er wordt daar graag met Kümmel gekookt.
Andere zwarte bossen dan: Zwarte Woud.
Extra hint: ik heb het recept toegevoegd in de doorlees.
La Montagne Noire. Het barst er van de diervriendelijk gehouden varkentjes.
Alsace??
@Dick, het komt inderdaad uit een wijnstreek. Het gaat echter alleen om het vlees, maar zonder de setting is het niet herkenbaar, vrees ik.
Delft!
Hoort dat glas wijn (ik zie de poot) er ook bij?
Uitdagend spelletje maar edoch:
Streek van Nederland(?) of kan het ook uit Abkhazië komen?
De schotel (het bord) is niet neutraal wit. is dit met opzet? Of toevallig omdat je die thuis liggen hebt?
Dat zal het zijn, ik ben niet zo'n sopper...:-)