Ik vroeg “wie van jullie heeft er ooit van het woord Fair-trade gehoord?” het bleef stil. “Echt waar kent niemand hier het woord Fair-trade? Heeft niemand een idee wat dat is?” Vanuit de hoek kwam voorzichtig een hand omhoog. In de stille zaal stond de jongen op en zei: “Fair-trade is handel waarbij een eerlijke prijs wordt betaald, kennis wordt uitgewisseld en mensen vaak ook nog worden geholpen door hen vooruit te betalen”.
Met zijn definitie kwam deze student, helaas maar die ene op 87, dicht in de buurt van de definitie van de grote vier NGO’s op het gebied van Fair-trade, de FLO, WFTO, NEWS! en EFTA: Fair-trade is a trading partnership, based on dialogue, transparency and respect, witch seeks greater equity in international trade. It contributes to sustainable development by offering better trading conditions to, and securing the rights of, marginalized producers and workers.
Uit de vragen die naar voren kwamen bleek dat eerlijke handel een onderwerp is waarbij studenten
Bij een van de laatste vragen begon ik te haperen. Hij kwam van een boerenzoon. “Ik denk dat dit echt iets voor mijn vader is", zei hij en vroeg: "Hoe kan hij zich inschrijven voor een programma?”
Ik moest even slikken omdat ik me realiseerde dat het pijnlijk was. Ik moest bekennen dat ik uitgerekend die vraag niet kon beantwoorden.
Mag een boer toe treden tot een Fair-trade organisatie of wordt hij uitverkoren? Maar hoe dan? Weet Max Havelaar dat misschien?
Bart, zoals te verwachten viel tellen ook de kleine ondernemers hier in Europa oms hoe langer niet meer mee voor het FT-keurmerk.
“As Starbucks fully embraced Fairtrade coffee, several roasters in the UK complained about the Fairtrade Foundation’s proposed new administrative guidelines, which the roasters will complain puts too heavy a paperwork burden on them. Roasters have always complained that the Foundation is ‘over-bureaucratic’ – the Foundation in return always claims that its audit trail has to be absolutely accurate.”
Eerste Wereld-bureaucratie, op maat van de allergrootsten.
“One small roaster in the north of England complained that big operations, such as Starbucks, can deploy dedicated staff to handling the Fairtrade paperwork, but that a tiny operation such as his cannot do so.
He said: “They are going to disqualify many small roasters from working with Fairtrade at all. Big roasters have the staff to handle this – but for the rest of us, this now gives the perverse situation of Fairtrade only wanting to work with little operators overseas, and big ones here.”
te lezen op www.caterersearch.com