Januari is traditioneel de tijd van de goede, gezonde, voornemens. Hoeveel van u zijn aan het detoxen, afvallen, of simpelweg 'gezonder' eten? Als je daarbij regelmatig naar een sapje grijpt of aan het uitpersen slaat, zet het filmpje dat de Huffington Post voor zijn rubriek Unreal Eats maakte je wel meteen weer met twee benen op de grond. In sappen zit suiker, veel suiker. Tot wel 39 gram in een flesje. Omgerekend: meer dan 5 chocolate-chip koekjes.
Al die suiker kan zelfs voor het omgekeerde effect zorgen: zonder de bijbehorende vezels die het suikermetabolisme in toom helpen houden of de eiwitten en vetten die ook van belang zijn voor de bloedsuikerspiegel, is puur fruitsap niets meer of minder dan een suikerbom.
Al die suiker kan zelfs voor het omgekeerde effect zorgen: zonder de bijbehorende vezels die het suikermetabolisme in toom helpen houden of de eiwitten en vetten die ook van belang zijn voor de bloedsuikerspiegel, is puur fruitsap niets meer of minder dan een suikerbom.
Bij blootstelling aan zuurstof begint vit.C idd al te verdwijnen, maar dat gaat niet zo heel snel. Ik denk dat in flesjes sap nog wel vit.C zit omdat die vrij kort aan zuurtsof blootgesteld zijn en bij de doppen erop doen vacuum getrokken worden.
Het grootste probleem bij sapjes, zelfs als is het echt van uitgeperste sinaasappels en ander fruit gemaakt met misschien, in sommige gevallen, wat water toegevoegd, is gewoon dat er geen vezels in zitten die de opname van de fructose verkorten. Het kan dus wel, echt sap uit een flesje van de super drinken, maar ik zou adviseren om het bij een maaltijd te nemen, of desnoods in een smoothie verwerken waarbij je van al het andere fruit nog wel vezels hebt. Als ik sin.appels uitpers voor mijn smoothie gooi ik de vezels die op de pers achterblijven ook in mijn smoothie