"Goede producten mogen niet zomaar weggegooid worden. Overal in de wereld lijden mensen honger", zo zei de directeur van de kaasgroothandel voor de rechter.

De houdbaarheidsdata zouden bovendien in overleg met klanten aangepast zijn
Winstbejag of geloofsovertuiging
Het bedrijf moest zich verantwoorden voor onder meer valsheid in geschrifte en het overtreden van de Warenwet, schrijft De Gelderlander.
Het zou in 2011 en 2012 herhaaldelijk de houdbaarheidsdata op restpartijen buitenlandse roomkaasjes hebben veranderd. Volgens de officier van justitie uit winstbejag. Volgens de directeuren omdat ze op grond van hun geloof tegen voedselverspilling zijn.
De houdbaarheidsdata zouden bovendien in overleg met klanten aangepast zijn. Dat is toegestaan 'zolang vooraf is gecontroleerd dat dit verantwoord is'.

Bij de inval in 2012 werd ook een kar met 200 kilo beschimmelde kaas aangetroffen. Voor deze overtreding vroeg de advocaat van de kaashandelaren vrijspraak omdat de kar 'apart zou hebben gestaan van de rest van de voorraad'.

Tegen de kaashandelaren zijn een tijdelijke sluiting van het bedrijf, werkstraffen en een boete van €100.000 geëist. De uitspraak is op 8 juni. Dan zal blijken wat het zwaarst weegt in de afweging tussen voedselveiligheid, winstbejag en religie.

Fotocredits: tastykitchen