Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is gebleken dat honing stoffen kan bevatten die kankerverwekkend zijn. Het is echter nog niet bekend welke honingsoort het meest verontreinigd is. De VWA doet hier nog verder onderzoek naar. Het Voedingscentrum adviseert daarom tot de uitkomst bekend is te variëren met honingsoorten.
Een kwart van de door de VWA onderzochte honingmonsters bevat pyrrolizidine alkaloïden, stoffen die in planten als Jacobskruiskruid voorkomen. Langdurige en overmatige consumptie van honing mét deze stoffen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Gewone consumptie van honing levert echter geen problemen op. De meeste honing is bovendien vrij van deze stof.
Het Voedingscentrum adviseert wel te variëren met verschillende soorten honing: is de bloemenhoning op, koop dan bijvoorbeeld acaciahoning. Ook adviseert het Voedingscentrum om niet meer potten tegelijk te kopen, maar één voor één. De kans is dan groter honing uit een andere partij te krijgen.
bron: Voedingscentrum
Mijn vader heeft mij altijd geleerd : "Al ons voedsel is vergif. De truc is om zoveel te variëren dat je steeds maar een beetje van een bepaald gif inneemt."
En ik ben nog steeds heel blij met die les.
Afwisselen en variatie. Niet teveel waarde hechten aan 1 bepaald soort voedsel. Dan hoef je niet steeds te schrikken van al die berichten.