Hoeveel gooien jullie erbij? Of toch maar Cola?
Ook ik heb van de week vlierbloesemlimonade gemaakt. Ik begon met 1 kg suiker op een liter. Ik heb later opnieuw verwarmd en er per liter een halve kilo aan toegevoegd.
Stuk beter!
Ook ik heb van de week vlierbloesemlimonade gemaakt. Ik begon met 1 kg suiker op een liter. Ik heb later opnieuw verwarmd en er per liter een halve kilo aan toegevoegd.
Stuk beter!
Hallo Rick,
Volgens mij is de citroen die zorgt voor conservering.
Groet, Jacqueline
Vroeger maakten wij huis elke zomer vlierbloesensiroop, heerlijk. De verhouding die je schetst is die die ik ook toepaste. Mijn moeder doet het nog steeds en schenkt ons elke jaar een paar potjes. Je kunt hem trouwnes ook bij de ikea kopen.... wel iets minder lekker.
Als je minder suiker wilt gebruiken raad ik je aan even dieper in alternatieve conservering te duiken (zuur/alcohol,steriliseren enz. )
Na het trekken in de bloemen en citroen(2-3 dagen) de bloel goed zeven in een schoonkaasdoek. De overgebleven siroop opnieuw verhitten (pas op dat het niet aankoekt)en in kleine potjes/flesjes (glas) heet afvullen en ze direct na het sluiten op z'n kop zetten. Dan gaat het zeker lang mee (6-12 maanden). Na openen is de houdbaarheid met minder suiker echter beperkt, vandaar de kleine verpakking!
Groeten,
Rick Grooten
Moniek, ga ik eindelijk ook eens proberen!
Hier in de omgeving word door de boeren vooral vlierbloesemliqeur gemaakt, ronduit héérlijk èn gevaarlijk! (net limonade)
Ook heerlijk is vlierbloesemwijn of -liqeur met mousserende (moezel)wijn.
Mijn favoriet: vlierbloesemchampagne! Heerlijk! En ja, er gaat een heleboel suiker in.
Aangezien de vlier voor de Germanen/Kelten heilig was, maakte het christendom er een Judasboom van (Iets wat heilig was maken tot iets ketters was de manier om mensen te kerstenen. Bijv. Raaf en Bok waren begeleiders van germaanse goden dus werden deze dieren, net als de zwarte kat en de vlier, in verband gebracht met hekserij).
Volgens de bijbel heeft Judas zich aan een vlier opgehangen. Ik vraag me af hoe zwaar of beter gezegd hoe licht Judas was dat een vlier 'm kon houden;
Ik zou binnen een paar seconden op de grond liggen met een afgebroken tak op mijn hoofd ;-)
Bloesems op azijn zetten is ook een goed idee. iets anders dan de eeuwige dragonazijn
Voor citroenlimonade: 1kg suiker op 0,7L kokend water. Das redelijk in de buurt van de klassieke franse ratio.
Overigens heeft @CasaForesta via twitter een vlierbloesemsiroopwedstrijd uitgeschreven. Meld je aan bij info@casaforesta.nl
In Pot en Fles (dikteert 1 liter sap = 1 liter suiker. Ik prefereer - net als Guillaume - gefrituurde vlierbloesemschermen, maar gebruik cider in plaats van bier voor het beslag. In de middeleeuwen werd van de vlierbloemen ook saus voor bij de vis gemaakt. Heel smakelijk!
Biologische wijn moest vegetarische wijn zijn.Gisteren 22.27
Prachtige struik met meer nuttige en gezonde toepassingen , lees Vlier in de fles van Ria Loohuizen , bekend van Zwam in de pan.
De verhouding is meestal 1:1 , dus 1 kg suiker op 1 ltr vloeistof . Omdat het siroop is kan je het verdunnen naar believen. Dus bepaal je het suikergehalte zelf per glas..... lekker fris en zonder toegevoegde zooi..
Afhankelijk van het recept bepaal je de smaak. Recepten te over op het web.
{vruchten)wijnnmakers weten en kijken niet op van toe te voegen suiker om een bepaald promillage te bereiken. ;-)
Drinkers van druivenwijn beseffen vaak niet hoeveel suiker er in zit , van de druif zelf , laat staan hoeveel beestjes..... , als je eens bij een cooperatie hebt gekeken weet je dat biologisch wijn niet kan bestaan ... mooie grote krekels ook ;-)
Ach , voor de rest , prachtige port-achtige wijnen kan je maken van ,, de druif van het noorden " , de vlierbes ! Heb nog flessen liggen van 15 jaar , ben er zuinig op.
Heb je geen lab voor nodig hoor , doet men al eeuwen hier.
@Dick, de wateractiviteit correleert met droogstof gehalte voor elk voedselproduct anders. Bij ons in het lab kunnen we de Aw meten. Leuk om in de basis cursus conserveren / microbiologie een doe-activiteit om heen te bouwen.
Mooie plant.
Wij maken een bierbeslag met suiker.
Dopen de schermbloem daar in...
En.... (Vlaamse bereidingswijze) frituren de bloem
Serveren met poedersuiker er op.
Beetje zelf geklopte slagroom smaakt er ook bij.
Dick wateractiviteit "Aw", is een maat voor de beschikbaarheid van water voor microbiologisch leven. Hoe hoger de Aw, hoe sneller iets (biologisch) bederft, want bedervers kunnen ongestoord werken: zouten(gepekelde voeding), suikers (jams en stropen, chutneys), vetten (confits, patés) en droogte (stokvis, droogworst) dragen bij tot de verlaging van de Aw.
Jean-Pol, Steven, Er bestaat geen suikerbereiding, gemaakt met biologische processen (chemische synthese is iets anders), waarin géén vergisting voorkomt. Gisten zitten overal. Alles wat suiker bevat in oplossing, heeft ook alcohol, of het wordt tijdens de vertering in onze ingewanden aangemaakt. Zo is er (evident) geen brood zonder alcohol. De bedwelmende geur van vers brood heeft alles met alcohol te maken.
Als wateractiviteit hetzelfde is als een te laag droge stof gehalte, maar siroop vnl. uit vocht bestaaat, hoe stuur je dan op - of ik moet het verkeerd begrijpen - op lage wateractiviteit?
Jean Paul, Coke spreekt het tegen, Pepsi bevestigt het. Wel zeer minimaal, hoor. Is bovendien geheel wettelijk.
Small amounts of alcohol may be present in a soft drink, but the alcohol content must be less than 0.5% of the total volume if the drink is to be considered non-alcoholic.
Nick zal het wel kunnen uitleggen. Heeft iets met vanille-extract zo te maken, meen ik me te herinneren.
Maar rum in vlierbessensiroop is errug lekker!
Hoe meet je in de keuken wateractiviteit, Wouter?
Stroop blijft stroop i.e. iets lopends, gemaakt van suiker. Wat wil je? Le beurre et l'argent du beurre?
Alcohol in cola? Hoe zit dat?
Mijn lievelingsstruik! Te veel suiker verknalt de smaak. Ik maak zelf de bessensiroop voor de winter. Ook bij het opleggen van rode bieten overigens. 500 gram MAXIMAAL. Bij de siroop doe ik ook rum. In coca cola zit overigens ook alcohol.
De moederkat zit het vliegenraam eruit de klauwen. Teken dat ik dringend moet gaan slapen.
Sturen op wateractiviteit is de echte truck. Niet op suikerconcentratie.
Overigens voeg ik naast citroen per liter ook ongeveer 20 gram citroenzuur toe. Vervolgens de siroop filteren. Gooi de flessen in een grote pan die je vervolgens aan de kook brengt. Laat in het hete water afkoelen en uw fles blijft een jaar lang goed! Of langer