De studie doet ook uitschijnen dat massaal overschakelen van runds- en lamsvlees op soja, tofu en quorn kan leiden tot nog minder regenwoud. Het verbouwen van vleesvervangers zou namelijk meer landbouwgrond vereisen. En de afgewerkte producten zijn vaak industrieel bereid.
Er is echter ook plaats voor nuance: "Vleesvervangers zijn voor sommige mensen het symbool voor milieuvriendelijkheid, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Meer brood, pasta en aardappelen eten in plaats van vlees, is wél milieuvriendelijker," zo stelt auteur Donal Murphy-Brokern.
Lees het artikel op de website van De Morgen.
Het vergelijken van geselecteerde "highly processed" "imported" vleesvrije producten met "domestic" vlees is selectief en geeft beslist geen beeld van de kern van het rapport. De cijfers in de talrijke tabellen in het onderzoek spreken boekdelen over de gevolgen van een grotere productie van "livestock products" (die term is beter dan alleen vlees te noemen, het rapport spreekt redelijk consequent over vlees, zuivel en eieren). In het consumptiemodel gaat het rapport uit van een grote reductie van "livestock products" als een succesvol scenario om GHG te beperken. Terecht wordt daarbij opgemerkt dat een dergelijk scenario erg moeilijk realiseerbaar is ten gevolge van cultuur, eetgewoonten etc.
Plantaardige producten geven (veel) lagere "GHG" waarden (Greenhouse gasses) dan dierljke producten, zo wordt ook in dit rapport weer duidelijk weergegeven. Ik zie veel overeenkomsten met het in Nederland bekende onderzoek van Blonk.
Nog een lijstje uit het rapport als voorbeeld;
broeikasgasuitstoot in kg CO2e/kg tot aan de distributie, tabel op bladzijde 38
Tarwe gemalen 0,52
melk 1,19
kipvlees 2,84
Eieren 2,94
vis 5,36
varkensvlees 4,45
rundvlees 12,14
lamsvlees 14,16
Spreekt voor zich.
Ontkenning van de problematiek brengt ons intussen geen stap dichter bij oplossingen, jammer.
Wie zich echt in wil lezen leze deze recente publicatie van de FAO;
http://www.fao.org/publications/sofa/en/
De FAO rapporteert over de positieve aspecten aan vlees, maar gaat de problemen niet uit de weg en benoemt ze.