Erg zout
Dat bleek niet het geval te zijn: 'alle producten schieten op één of meerdere punten tekort', schrijft de Consumentenbond. In de kaasschnitzels zit geen ijzer, in de groentenburgers geen eiwit, er zit te weinig vitamine B12 in en vrijwel alle producten bevatten (te) veel zout: gemiddeld 2 gram per 100 gram vleesvervanger. Alhoewel de producten dus aan voedingswaarde geen volwaardige vervanging blijken voor vlees, zijn ze uit milieu-oogpunt wel een stuk minder belastend dan echt vlees, schrijft de Bond.
Op een bijeenkomst aan de Wageningse Universiteit met een grote groep internationale studenten zei dit voorjaar een Chinese studente dat het haar op was gevallen dat we in Nederland producten sojaproducten 'vleesvervanger' noemen die in China 'gewoon een ander product zijn'. Met vlees hebben ze niets te maken. Een groep studenten uit Slavische landen en Afrika viel haar direct bij. De Westerse studenten moesten er even over nadenken.
Meestal bestaat een deel van de eiwitten in vleesvervangers uit gluten (van tarwe). Veel mensen kunnen daar slecht tegen. De Chinese vleesvervangers waar Wouter het in #17 over heeft, bestaan zoals ik ze ken uit seitan, gekookte gluten. Ze liggen zwaar op de maag, vind ik; geen aanrader. Tofu van soja daarentegen is heel licht verteerbaar.
De Nederlandse vleesvervanger kan beter: zonder kippeneieiwit en zonder gluten, een beetje minder zout.
P.s.: Wie zoals ik, vrijwel veganist, soms verlangt naar de traditionele smaak van stamppot met een bal of met spekjes, vindt die smaken tegenwoordig helemaal terug in de Nederlandse vleesvervangers. Een pluim voor de makers daarvan, heel knap gedaan! Maar de ingrediënten kunnen beter.