Vegetariërs krijgen geen gelijk.
Vlees blijft op het menu van morgen staan, maar moet duurzamer worden geproduceerd. Dat was over het algemeen de mening van de aanwezigen bij het maatschappelijk café georganiseerd door communicatieadviesbureau Schuttelaar & Partners in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Er werd in lagerhuisstijl gediscussieerd over de vraag of en hoe dierlijke eiwitten in het menu van morgen passen. Groei
De wereldbevolking groeit en daarmee de vraag naar voedsel. De FAO verwacht samen met een toenemende welvaart een verdubbeling van de vraag naar dierlijke eiwitten per 2050. De sprekers en gasten waren het erover eens dat de vraag naar dierlijke eiwitten enorm zal toenemen. De discussie ging over de manier waarop ze geproduceerd zouden moeten worden. En of plantaardige eiwitten nog als interessant alternatief kunnen dienen.
Wereldbreed
Er werd bovendien gepleit voor een mondiale aanpak van het probleem. “Wij realiseren ons dat we in deze postzegel op de aardbol niet de leidende rol kunnen spelen”, zei Annemie Burger, directeur-generaal van het ministerie van LNV. Andere sprekers waren Gé Backus, manager Markt en Netwerken, Landbouw Economisch Instituut, Paul Jansen, directeur Public Affairs Agri, Vion Food Group en Gertjan Schaafsma, adviseur Nederlandse Zuivel Organisatie.
bron: vmt
Was er ook iemand met het mosselkweekargument? Of het insectenbusinessplan? Het is overduidelijk dat de productie van zowel veevoer als de teelt zelf nog veel en veel efficiënter kan.
Als de vraag stijgt, en de productie stijt niet mee, dan stijgt de prijs. Een eerste oplossing hiervoor is kleinere porties. Binnen een paar jaar zullen biefstukjes al in 80 grams-verpakkingen bij de AH liggen. En er komen meer producten die half vlees, half iets anders zijn. In China zijn imitatievlees, of producten met "beef flavor" allang een oplossing.