Duurzaam voedsel wordt in de Monitor gedefinieerd als 'voedsel waarbij tijdens de productie en verwerking meer rekening is gehouden met milieu, dierenwelzijn en sociale aspecten dan wettelijk verplicht is. Om deze claim meetbaar te maken hanteren wij twee criteria: op consumentenniveau moeten deze inspanningen zichtbaar gemaakt zijn met een keurmerk of label en de controle op dit keurmerk moet onafhankelijk zijn.'
Met name de bestedingen aan duurzaam vlees en vleeswaren gingen significant omhoog. De Nederlandse consument gaf maar liefst 79,4 en 46,7 procent meer uit aan deze twee productgroepen. De omzet in duurzame vleesvervangers daalde met 3,0 procent - de enige productcategorie die een daling laat zien. De keurmerken die het meest gekocht werden waren Scharrelvlees (plus 171,4 procent) en Beter Leven (plus 65,1 procent).
Voor de consument weegt het ethische argument dus blijkbaar zwaarder dan het milieu-aspect: vlees is aanmerkelijk minder duurzaam dan vleesvervangers, terwijl sterrenvlees het milieu méér belast dan gangbaar vlees.
Fotocredits: Bloggerton
Ernesto, ik zal je wat zeggen: ik denk dat de vleescijfers niet zijn zoals Fair. En als ze bepalend zijn, dan is de conclusie dus reëel. Jammer alleen is dat 2 ster varkensvlees uit Engeland komt waar ze al te weinig varkens hebben. Ethisch vlees verkoopt goed. Zij kunnen nu weer van bij ons importeren. Da's goedkoper.